Antikrundans Rickard Thunér gör hembesök i Småland

När inte Muhammed kan komma till berget så … I årets coronasäkra Antikrundan åker experterna hem till folk och värderar saker. Vi följde med när Rickard Thunér besökte Roy Gustafsson.

Uppåkra herrgård utanför Sävsjö i Småland badar i morgonsol när filmteamet från Sveriges Television med experten Rickard Thunér i spetsen svänger in på gårdsplanen.

Ett nytt inslag i den annorlunda formen av SVT:s populära långkörare Antikrundan ska spelas in den här dagen.

– Det här är helt annorlunda jämfört med tidigare år, men det är jättekul att få jobba med samma gäng som tidigare, säger Rickard när han stiger ur bilen och går upp mot herrgårdens trappa.

Där väntar dagens andra huvudperson och herrgårdens ägare, den i antikhandlarkretsar kände affärsmannen Roy Gustafsson, med en silverkanna från 1790-talet i händerna.

Men det är inte den som tilldrar sig Rickards huvudsakliga intresse utan Roys ovanliga samling av tennljusstakar från slutet av 1700-talet, tillverkade av tenngjutaren Gudmund Östling i Vimmerby.

Antikrundans Rickard Thunér gör hembesök i Småland
Markus Lindgren och Jörgen Nilsson filmar Rickard när han kikar på de gamla tennljusstakarna.

Åker landet runt

Det är den som blir ett av de bärande inslagen i programmet den här veckan och då får tittarna också veta vad Rickard värderar samlingen till.

– Jag har aldrig sett så många Gudmund Östling-ljusstakar av så hög kvalitet på en och samma gång, säger Rickard till Hemmets Journals utsända.

Under tidigare säsonger har experterna turnerat runt till olika orter i landet under ett par veckor i augusti–september. Och besökarna har kunnat komma med sina gamla föremål för att få dem värderade.

Så var det tänkt att bli även i år, som är den 32:a säsongen. Orterna var spikade. Antikrundan skulle ha besökt Ystad, Kungsbacka, Grums, Håbo, Gävle och Luleå.

Men så kom coronapandemin och restriktionerna som förändrade allt. Ledningen på SVT försökte först skjuta på inspelningarna till början av hösten, men insåg sedan att turnén genom Sverige inte gick att genomföra.

Turnén sköts upp och istället bestämde sig tv-ledningen och producenten Pernilla Månsson Colt för att göra en annorlunda form av Antikrundan.

Programledaren Anne Lundberg gör olika reportage och vi får se uppföljningar av inslag och värderingar som gjorts genom åren.

Och istället för att se folk köa med sina föremål för att få dem värderade, får vi se ­experterna göra hembesök. Knut Knutson, Björn Gremner, Malin Sveholm och de ­andra experterna har åkt land och rike runt.

– Jag tror publiken kommer att uppskatta programmen. Det blir annorlunda, men jag tycker inte det blir sämre, säger Rickard och fortsätter:

– En fördel, om man nu kan prata om det i sådana här sammanhang, är att vi i år får möjlighet att pröva lite nya saker i programmet som vi annars inte gör. Det blir lite mer intimt och tittarna får träffa oss lite mer.

Antikrundans Rickard Thunér gör hembesök i Småland
Roy Gustafsson blev förvånad över värderingen av de fina ljusstakarna.

Byrå för 12 miljoner

Den 41-årige Rickard Thunér har varit med i Antikrundan sedan 2007 och han är framför allt expert på gamla speglar och 1700-talsmöbler. I år gör han tre hembesök. Ett av dem är alltså hos Roy Gustafsson på Uppåkra herrgård.

Roy Gustafsson har handlat med antikviteter sedan han var i 10-årsåldern och han blev omskriven för sitt samlarintresse redan som 13-åring. Mest känd är han för att han 1991 köpte en Hauptbyrå för 12,2 miljoner kronor – den tidens dyraste möbel. Han har också under en tid ägt den klassiska målningen “Grindslanten” av August Malmström.

– Det var Antikrundan som kontaktade mig och frågade om de fick göra ett inslag. Rickard visste att jag kunde ha intressanta saker att visa upp, säger Roy med ett leende.

Det är inte första gången han har kontakt med programmet. För ett tiotal år sedan värderade Rickard ett gustavianskt bord som Roys mamma hade tagit med sig när Antikrundan besökte Sävsjö.

Det bordet står nu i ett av rummen i den 840 kvadratmeter stora herrgården i Uppåkra.

– Det är jätteroligt att få se det igen. Det är precis lika fint som när jag såg det första gången, säger Rickard när han kommer in i rummet.

Men huvudinslaget den här dagen handlar varken om bordet eller den gamla silverbägaren utan om de åtta tennljusstakar som står uppradade på matsalsbordet.

Det märks att Rickards puls stiger när han ser dem och sändningsproducenten Emma Bergström, fotograferna Markus Lindgren och Jörgen Nilsson förbereder inspelningen på gräsmattan framför herrgården.

– Det är utsökta rokokoljusstakar med tydliga åsar. Här är tre par och två udda och stämplarna visar att de är av extra hög kvalitet, säger Rickard när han studerar dem närmare.

Antikrundans Rickard Thunér gör hembesök i Småland
Rickard Thunér studerar en silverbägare från 1700-talet som Roy Gustafsson nyligen köpt på en nätauktion.

Bättre med ett par

Roy berättar att han köpte den första av ljusstakarna för 125 kronor när han var 13 år. Han förstod senare att de är mer värda om man har ett par och genom åren har han köpt de andra.

De 125 kronorna har förräntat sig väl visar det sig när Rickard berättar vad samlingen är värd. Det är inget vi avslöjar här utan det får ni se när programmet sänds i tv.

– Det trodde jag inte. Jag blev själv överraskad, säger Roy när vi får en pratstund efter att tv-kamerorna slocknat.

Även om Rickard uppskattar att få arbeta med Antikrundan i den här formen tycker han det är tråkigt att det inte blev som det brukar.

– Vi är som ett cirkussällskap som träffas under två veckor varje år och vi har lärt känna varandra väl. Men ur det tråkiga föds förhoppningsvis något bra, säger han och sätter sig sedan vid Roys flygel och spelar Beatles sång Let it be.

Avsnittet sänds i SVT1 klockan 20 den 28 januari.

Scroll to Top