Vitkålssoppa med frikadeller

För många skåningar hör doften av brynt vitkålssoppa till de tidigaste barndomsminnena. Ät gärna grovt bröd till soppan, så får du en helt komplett måltid.

Du behöver

  • 750 g vitkål
  • 3 msk smör eller margarin
  • 1 l köttbuljong (tärning)
  • 1 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn
  • 5 st kryddpepparkorn

Frikadeller:

300 g köttfärs
1 st ägg
1 dl mjölk
1.5 tsk potatismjöl
0.75 tsk salt
1 krm peppar

Det här behövs för 4­5 port:

Gör så här

1
Skär kålen i fina strimlor. Det går också bra att strimla kålen i en matberedare.

2
Fräs kålen i lite matfett i omgångar i en stekpanna. Lägg över kålen i en stor gryta.

3
Koka upp buljongen och häll den över den brynta kålen. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn och kryddpepparkorn. Låt allt koka under lock ca 10­-15 minuter.

4
Arbeta samman färsen med ägg, potatismjöl, salt och peppar. Späd med mjölken till en smidig smet. Forma små köttbullar med hjälp av en matsked. Lägg frikadellerna på vattensköljd skärbräda.

5
Lägg ner frikadellerna i soppgrytan och låt allt småkoka ytterligare ca 8­-10 minuter.

6
Smaka av soppan med lite äkta soja och eventuellt lite salt.

Scroll to Top