Vitkålssoppa med frikadeller

För många skåningar hör doften av brynt vitkålssoppa till de tidigaste barndomsminnena. Ät gärna grovt bröd till soppan, så får du en helt komplett måltid.

Okänd
0 portioner
0 röstande.

Du behöver

    Det här behövs för 4­5 port:

  • 750 gram vitkål
  • 3 matskedar smör eller margarin
  • 1 liter köttbuljong (tärning)
  • 1 styck lagerblad
  • 5 stycken vitpepparkorn
  • 5 stycken kryddpepparkorn
  • Frikadeller:

  • 300 gram köttfärs
  • 1 styck ägg
  • 1 deciliter mjölk
  • 1.5 teskedar potatismjöl
  • 0.75 teskedar salt
  • 1 kryddmått peppar

Gör så här

1
Skär kålen i fina strimlor. Det går också bra att strimla kålen i en matberedare.
2
Fräs kålen i lite matfett i omgångar i en stekpanna. Lägg över kålen i en stor gryta.
3
Koka upp buljongen och häll den över den brynta kålen. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn och kryddpepparkorn. Låt allt koka under lock ca 10­-15 minuter.
4
Arbeta samman färsen med ägg, potatismjöl, salt och peppar. Späd med mjölken till en smidig smet. Forma små köttbullar med hjälp av en matsked. Lägg frikadellerna på vattensköljd skärbräda.
5
Lägg ner frikadellerna i soppgrytan och låt allt småkoka ytterligare ca 8­-10 minuter.
6
Smaka av soppan med lite äkta soja och eventuellt lite salt.

Recept