Saffransbröd med Kesella

Saffransbrödet är julens eget vetebröd. Den utsökta saffranssmaken ger vi en skjuts med lite extra fett och socker i degen. Ett ägg gör den porös. Saffransbrödet bakar vi ut på olika sätt, till enkla och dubbla lussekatter, till "pojkar" eller en luciakrans. Med Kesella blir brödet lite magrare och håller sig saftigt längre.

Foto: Kent Jardhammar

Okänd
40 stycken
0 röstande.

Du behöver

  • 100 gram smör eller margarin
  • 5 deciliter mjölk
  • 50 gram jäst
  • 250 gram kesella
  • 0.5 teskedar salt
  • 1.5 deciliter socker
  • ägg ev 1
  • 1 gram saffran (2 paket)
  • vetemjöl ca 14 dl-15 dl
  • Garnering och pensling:

  • ägg
  • russin
  • Ugn: 225° för mindre och 200° för större bröd

Gör så här

1
Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Häll Kesellan i degspadet.
2
Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut på olika sätt. Jäs i ytterligare 30 minuter.
4
Pensla brödet med ägg och grädda mitt i ugnen ca 8 minuter för små bröd och längst ner i ugnen 15-20 minuter för stora bröd.
5
Så här bakar du ut degen:
6
Enkel lussekatt: rulla till smala längder, ca 25 cm och rulla in ändarna som till ett S.
7
Dubbel lussekatt: som ovan men 2 enkla lussekatter läggs i ett kors.
8
Pojke: rulla smala längder, ca 25 cm, vik dem på mitten och sno ihop "benen"

Kommentar:
Är saffranet inte stött, stöt det fint med en sockerbit i en mortel. Dela gärna på degen och forma en krans till lucia eller varför inte en stor lussekatt att sätta ljus i! Blir de stora bröden för mörka mot slutet av gräddningen, lägg då på ett folieark.

Recept