Prinsesstårta i långpanna

Många bitar och marsipanrosor åt alla blir det när du bakar prinsesstårtans bottnar i en långpanna. Och extra god blir den med mosade hallon istället för sylt i fyllningen.

30 bitar

Du behöver

Botten 1:

6 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Botten 2:

3 ägg
1 ½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

4 dl mjölk
4 äggulor
¾ dl strösocker
2 ½ msk majsstärkelse
2 msk vaniljsocker

Fyllning och garnering:

250 g frysta hallon tinade
½ dl strösocker
13 dl vispgrädde
3 gelatinblad
600 g grön marsipan
200 g marsipan rosa
florsocker

Ugn: 200º/225º

Gör så här

1
Botten 1: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, och vänd ner i smeten tillsammans med mjölk. Häll upp i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda strax under ugnens mitt på 200 grader i 15 minuter. Låt kallna. Botten Vispa ägg och socker. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver, och sikta ner i smeten. Häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda på 225 graderi 7 minuter. Vänd upp på sockrat papper och lossa bakplåtspappret. Låt kallna. Dela den tjocka bottnen i två bottnar.
2
Vaniljkräm: Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna och smaksätt med vaniljsocker. Lägg vaniljkräm på en av bottnarna och lägg på en botten.
3
Fyllning och garnering: Mosa hallonen med socker och bred på. Vispa 3 dl av grädden och bred ovanpå hallonen. Lägg på den sista bottnen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp och smält dem på svag värme. Vispa resten av grädden och rör försiktigt i det smälta gelati-net. Täck tårtan med grädde runt om och ovanpå. Kavla ut den gröna marsipanen till en platta på bakplåtspapper med lite florsocker på. “Mjöla” kaveln med florsocker så att den inte fastnar i marsipanen. Täck tårtan med marsipanen och skär bort överbliven marsipan runt om.
4
Kavla ut den rosa marsipanen och ta ut 90 rundlar med 3 cm i diameter. Forma en ros av tre rundlar. Skär bort nedersta delen på rosorna och dekorera tårtan med en på varje tänkt tårtbit. Sikta över florsocker.
Scroll to Top