Lussebullar av saffransdeg

De här lussebullarna är utsökt goda. Ägget i degen gör brödet porösare. Smör och vit sirap ger bullarna bästa möjliga saffranssmak och kesellan gör dem härligt saftiga.

Du behöver

  • vetemjöl 2 liter
  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 0.5 tsk salt
  • 2 dl sirap vit
  • 1 st ägg
  • 200 g smör mjukt
  • 50 g jäst för söta degar
  • 250 g kesella 1%
  • 5 dl mjölk 37

Garnering:

1 st ägg
russin

Ugn: 225º

Det här behövs till ca 64 bullar:

Gör så här

1
Häll det mesta av mjölet, saffran, salt, sirap och ägg i köksmaskinens skål. Klicka ner rumsvarmt smör. Smula ner jästen och tillsätt kesella och mjölk.

2
Låt degkrokarna arbeta i 10 minuter på lågt varvtal. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Det ska bli en smidig deg, lika mjuk som öronsnibbar. Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter till dubbel storlek.

3
Knåda samman degen med degkrokarna och ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra bitar och varje del i 16 bitar, som rullas ut till längder och sedan snurras ihop till traditionella lussebullar (enkla kusar). Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.

4
Garnera bullarna med russin. Pensla bullarna med uppvispat ägg, gärna två gånger så att bullarna blir blanka. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Scroll to Top