Lussebullar av saffransdeg

De här lussebullarna är utsökt goda. Ägget i degen gör brödet porösare. Smör och vit sirap ger bullarna bästa möjliga saffranssmak och kesellan gör dem härligt saftiga.

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner
0 röstande.

Du behöver

    Det här behövs till ca 64 bullar:

  • vetemjöl 2 liter
  • 1 gram saffran 2 kuvert
  • 0.5 teskedar salt
  • 2 deciliter sirap vit
  • 1 styck ägg
  • 200 gram smör mjukt
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 250 gram kesella 1%
  • 5 deciliter mjölk 37
  • Garnering:

  • 1 styck ägg
  • russin
  • Ugn: 225º

Gör så här

1
Häll det mesta av mjölet, saffran, salt, sirap och ägg i köksmaskinens skål. Klicka ner rumsvarmt smör. Smula ner jästen och tillsätt kesella och mjölk.
2
Låt degkrokarna arbeta i 10 minuter på lågt varvtal. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Det ska bli en smidig deg, lika mjuk som öronsnibbar. Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter till dubbel storlek.
3
Knåda samman degen med degkrokarna och ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra bitar och varje del i 16 bitar, som rullas ut till längder och sedan snurras ihop till traditionella lussebullar (enkla kusar). Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
4
Garnera bullarna med russin. Pensla bullarna med uppvispat ägg, gärna två gånger så att bullarna blir blanka. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Recept