Laxpaj med romsås

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 150 g smör 3 msk kallt vatten Fyllning: 0.5 st purjolök 1 msk smör 30 g babyspenat 2 dl...

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:

0.5 st purjolök
1 msk smör
30 g babyspenat
2 dl ost riven smakrik
300 g lax varmrökt

Äggstanning:

1 dl crème fraîche
1.5 dl mjölk
3 st ägg
salt och peppar
1 msk hackad dill

Romsås:

2 dl gräddfil
1 dl crème fraîche
1 st burk röd kaviar

Servera med:

sallad

Ugn: 200°

Gör så här

1
Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen och låt degen stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

2
Fyllning: Ansa och skiva purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Rör i sköljd spenat och stek tills vätskan kokat in. Lägg purjolök- och spenatfräset i pajskalet. Strö över ost och lägg på smulad lax.

3
Äggstanning: Vispa ihop crème fraiche, mjölk, ägg, salt, peppar och dill och häll i formen. Grädda i ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat.

4
Romsås: Blanda gräddfil, crème fraiche, och kaviar. Smaka av med salt och peppar. Servera med sallad.

Scroll to Top