Läcker Pinocciotårta

Vill du överraska med en verkligt läcker tårta, och ändå slippa att spritsa och garnera, ska du baka en Pinocciotårta. Den går dessutom utmärkt att frysa in helt färdig!

Foto: Kent Jardhammar

Okänd
0 portioner
0 röstande.

Du behöver

    Det här behövs för 10-12 bitar:

  • 75 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl socker
  • 4 äggulor
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 100 g hackade hassel - eller valnötter
  • Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 2 1/4 dl socker
  • Fyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • Ugn: 150°

Gör så här

1
Rör fett och socker poröst. Tillsätt gulorna, en i taget. Rör kraftigt efter varje gula.
2
Blanda mjöl väl med bakpulver. Rör ner detta i äggsmeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en långpanna, ca 25x35 cm, klädd med bakfolie eller bakpapper. Strö över nötterna.
3
Vispa vitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret. Bred marängen över smeten och grädda botten ca 45 minuter i mitten av ugnen.
4
Dela den kalla kakan på mitten och lägg ihop halvorna med vispad grädde emellan. Ställ tårtan kallt tills den ska ätas.

Kommentar:
Glöm inte att visp och skål måste vara absolut rena och torra innan du vispar äggvitorna. Du kan också lägga bär, färska eller frysta, som tårtfyllning tillsammans med grädden. Tårtan går bra att frysa. Får du rester, skär tårtan i lagom portionsbitar och frys in. Servera bitarna som bakelser, gärna halvtinade.

Recept