Du behöver
- 400 g lammytterfilé
- 3 msk strösocker
- 2 msk salt
- 0.5 tsk svartpeppar grovkrossad
- 1 tsk rosépeppar stött
- 2 msk rosmarin hackad färsk
- 2 msk konjak (kan uteslutas)
Garnera med:
gräslök hackad
mâchesallad
Gör så här
Blanda socker, salt, pepparsorter och rosmarin. Gnid in köttet med blandningen och lägg i dubbla plastpåsar. Droppa på konjak och massera in. Knyt ihop.
Låt köttet grava i kylen 2 dygn. Vänd då och då.
Ta upp köttet och lägg över det i en fryspåse, släng den vätska som bildats. Frys i minst 4 timmar.
Vid servering: Ta fram köttet och låt det halvtina. Skär i så tunna skivor som är möjligt med en vass kniv.
Lägg upp köttskivorna på ett fat. Strö över gräslök och machésallad. Servera tillsammans med nobisdressingen.
Om filén serveras som förrätt, lägg upp på tallrikar och klicka eller ringla lite av dressingen på köttet.
Att grava kött är inte svårt, men man måste vara ute i god tid. Den gravade lammfilén passar utmärkt på en buffé, eller som förrätt. Konjaken ger extra god smak, men går att utesluta.