Kardemummabullar

Du behöver 125 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 2 st ägg 2 dl strösocker 1 tsk salt 1.5 tsk hjorthornssalt 16 dl...

Du behöver

  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1.5 tsk hjorthornssalt
  • 16 dl vetemjöl

Fyllning:

125 g smör rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor finstötta

Pensling:

ägg
strösocker
2 tsk kardemummakärnor finstötta

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smält smöret och tillsätt mjölken, och värm till 37°. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt degspadet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och det mesta av mjölet.

2
Arbeta degen väl i maskin, 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, 1 timme.

3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och kardemumma.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 30×60 cm. Bred på fyllning och vik degen dubbel. Skär i remsor som är 2 cm breda. Skär ett snitt i varje remsa, som ett par byxor. Vrid remsorna och snurra ihop till en knut.

5
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, 40 minuter.

6
Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg. Blanda socker och kardemumma och strö över bullarna. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.

Scroll to Top