Jordgubbstårta

Du behöver Tårtbotten: 5 st ägg 3 dl strösocker 1.5 dl vetemjöl 1.5 dl potatismjöl 1 tsk vaniljsocker 2.5 tsk bakpulver Jordgubbsmousse: 6 st gelatinblad...

Du behöver

Tårtbotten:

5 st ägg
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2.5 tsk bakpulver

Jordgubbsmousse:

6 st gelatinblad
6 dl jordgubbar
0.5 dl florsocker
3 dl grädde

Garnera med:

5 dl vispgrädde
1 l jordgubbar

Ugn: 175º

ca 12 bitar

Gör så här

1
Smöra och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2
Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ned blandningen i äggsmeten.

3
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan svalna i formen, ca 10 minuter, innan den stjälps upp på ett bakgaller med sockrat smörpapper. Låt kakan svalna lite till innan den delas i tre bottnar.

4
Låt gelatinbladen ligga i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Mixa snoppade jordgubbar och florsocker i en bunke.

5
Ta upp 1 dl och hetta upp i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält dem i det heta jordgubbsmoset. Rör om och tillsätt i det kalla moset.

6
Vispa grädden mjukt tjock och rör ner i moset. Låt stå i kylen för att tjockna, ca 2 timmar.

7
Lägg mousse på två av bottnarna och lägg ihop dem. Täck med den tredje bottnen.

8
Vispa grädden tjock och bred ett tunt lager på och runt tårtan. Spritsa resten av grädden runt kanten. Garnera med jordgubbar.

Scroll to Top