Du behöver
- 1 kg små rödbetor
- 2 tsk salt per liter vatten
- 2 msk tärnad pepparrot kan uteslutas
Ättikslag:
1 l kokspad
2 dl ättiksprit 12 %
3 dl strösocker
10 st kryddnejlikor
Gör så här
Skölj rödbetorna ordentligt. Låt en bit av blasten och rotspetsen sitta kvar. Då behålls den röda färgen och blöder inte ut. Koka rödbetorna nästan mjuka i saltat vatten, 15–20 minuter. Sila ner spadet i ett litermått. Häll bort resten. Spola rödbetorna i kallt vatten. Gnid av skal och blast. Använd gärna plasthandskar eller gnugga händerna med citron för att få bort den röda färgen.
Ättikslag: Koka upp kokspadet och tillsätt ättiksprit, socker och kryddnejlikor. Lägg i rödbetorna och låt dem få ett uppkok. Lägg över i glasburkar och tillsätt ev pepparrot. Häll på så mycket lag det täcker rödbetorna. Sätt på lock låt svalna. Förvara i kylen.
Tips! Släng inte rödbetsblasten! Skölj och woka den i en stekpanna med olja. Salta och smaksätt med lite pressad citronsaft. Gott tillbehör till exempelvis stekt fisk eller korv.