Inlagda små rödbetor

Inlagda små rödbetor är goda till kalops, kalvsylta, pytt i panna och stekt fisk.

Du behöver

  • 1 kg små rödbetor
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 2 msk tärnad pepparrot kan uteslutas

Ättikslag:

1 l kokspad
2 dl ättiksprit 12 %
3 dl strösocker
10 st kryddnejlikor

Gör så här

1

Skölj rödbetorna ordentligt. Låt en bit av blasten och rotspetsen sitta kvar. Då behålls den röda färgen och blöder inte ut. Koka rödbetorna nästan mjuka i saltat vatten, 15–20 minuter. Sila ner spadet i ett litermått. Häll bort resten. Spola rödbetorna i kallt vatten. Gnid av skal och blast. Använd gärna plasthandskar eller gnugga händerna med citron för att få bort den röda färgen.

2

Ättikslag: Koka upp kokspadet och tillsätt ättiksprit, socker och kryddnejlikor. Lägg i rödbetorna och låt dem få ett uppkok. Lägg över i glasburkar och tillsätt ev pepparrot. Häll på så mycket lag det täcker rödbetorna. Sätt på lock låt svalna. Förvara i kylen.

3

Tips! Släng inte rödbetsblasten! Skölj och woka den i en stekpanna med olja. Salta och smaksätt med lite pressad citronsaft. Gott tillbehör till exempelvis stekt fisk eller korv.

Scroll to Top