Gurksoppa med körvel

En ljuvlig försommarsoppa som du lagar till både snabbt och lätt. På bilden även Oststänger.

Du behöver

  • 1 st gurka ca 400 g
  • 1.5 l vatten
  • 3 tärning hönsbuljong eller grönsaksbuljong
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk margarin
  • 1 tsk körvel
  • 1 st äggula
  • 0.75 dl grädde

Garnering:

crème fraîche vispad
gurkskiva
hackad persilja

Det här behövs för 6 port:

Gör så här

1
Skala gurkan och tärna den grovt.

2
Koka upp ca 1/2 liter av vattnet och lägg i gurkan. Låt den koka mjuk ca 5-10 minuter.

3
Häll gurkan med vattnet i en mixer eller matberedare och mixa till en jämn puré. Häll tillbaka purén i kastrullen.

4
Tillsätt resten av vattnet och smulad buljongtärning. Låt det koka upp på nytt.

5
Arbeta samman mjölet med margarinet till en deg. Klicka ner den i soppan och koka upp på nytt under omrörning. Låt soppan koka ca 3-5 minuter.

6
Rör ihop grädde med äggula. Rör ner det i soppan och låt allt bli genomvarmt men inte koka, då kan soppan bli grynig. Smaka av med körvel.

7
Vispa creme fraichen tjock och lägg en klick på varje portion soppa. Garnera med tunt skivade gurkskivor och hackad persilja. Bjud oststänger till.

Scroll to Top