Extra stor och läcker smörgåstårta

Vill du bjuda på smörgåstårta är den här perfekt. Generöst stor och sagolikt god. Gör tårtan en dag i förväg, den behöver bara garneras på själva festdagen. Baka vårt goda gröd till bottnarna, det är verkligen mödan värt. Brödet är fiberrikt och mycket luftigt så att det kan suga åt sig saftighet från fyllningarna.

Du behöver

Brödet räcker till en tårta som det blir 10-12 bitar av

Det här behövs till brödet:

9 dl vetemjöl ca 540 g
1 dl grahamsmjöl ca 60 g
1.5 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk smör- & rapsolja Arla
4.5 dl mjölk 37º
50 g jäst

Ugn: 225º

Fyllning 1:

2 burk tonfisk i vatten
3 st ägg hårdkokta och hackade
0.5 dl lättmajonnäs
1 dl keso naturell mini
2 msk chilisås
0.5 dl hackad dill
0.5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
0.5 krm kajennpeppar

Fyllning 2:

2 st morötter grovrivna
2 st syrliga äpplen grovrivna
1 st röd paprika tärnad
0.5 dl lättmajonnäs
1.5 dl matyoghurt
0.5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 msk citron pressad saft
1 tsk citronskal rivet

Ostkräm:

500 g mascarponeost
1 dl minifraiche
0.5 dl citron pressad saft
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Garnering:

1 st isbergssalladhuvud finstrimlad
12 skiva lufttorkad skinka
1.5 dl svarta oliver
rädisor hackade
färsk basilika

Gör så här

1

Gör så här för att göra brödet: Blanda båda mjölsorterna, salt, socker och jäst i beredningsskålen, med plastkniven monterad, i matberedaren.

2

Gör två avtryck med ett matskedsmått i mjölet och fyll dem med smör & rapsolja.

3

Tillsätt mjölken och arbeta ihop degen kraftigt i minst 2 minuter.

4

Smörj en rektangulär form, ca 25×30 cm, med smör. Ta upp degen ur beredningsskålen och platta ut den i formen med mjölade händer.

5

Täck med bakduk och låt brödet jäsa, ca 20 minuter.

6

Grädda brödet i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Låt det kallna på galler. Skär sedan bort kanterna och dela brödet i tre bottnar.

7

Fyllning: Blanda fyllningarna och bred fyllning 1 på understa brödlagret och fyllning 2 i nästa. Lägg bröd överst.

8

Blanda mascarponeost med minifraiche, citronsaft, salt och peppar till ostkrämen.

9

Bred ostkrämen runt om och ovanpå smörgåstårtan. Så här långt kan du förbereda smörgåstårtan.

10

Garnera tårtan som på bilden.

Scroll to Top