Du behöver
Pajdeg
3 dl mjöl
150 g smör
3 msk socker
1 st äggula
Fyllning
250 g mandelmassa
50 g smör
3 st ägg
2.5 st äpplen
Ugn: 200 grader
Gör så här
1
Hacka samman alla ingredienser utom äggulan till pajdegen. Det ska bli en grynig massa. Tillsätt äggulan och samla till en deg. Låt degen vila i kylen i 1 timme.
2
Kavla ut degen på mjölat underlag och klä en pajform. Nagga och ställ i kylen i 10 minuter.
3
Grädda pajskalet på 200 grader i ca 10 minuter.
4
Riv mandelmassan och blanda ihop alla omgredienser till fyllningen till en jämn smet.
5
Skär äpplena i klyftor.
6
Häll fyllningen i formen och tryck ner klyftorna.
7
Grädda i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg. Servera den ljummen med vaniljsås eller glass.
Ska pajen serveras vid ett senare tillfälle smakar den som bäst om man värmer på den lite i ugnen innan servering.