Du behöver
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
125 g smör
1 st ägg
Fyllning:
100 g smör
1.5 dl strösocker
4 st ägg
200 g mandelmassa
1 st citron rivet skal
4 st äpplen
Servera med:
vispgrädde
Ugn: 200°
Gör så här
Pajdeg: Blanda mjöl, socker, smör och ägg till en deg. Låt degen vila i kylen, 30 minuter. Tryck ut degen i sex portionsformar med löstagbar kant eller i en stor pajform, 24 cm i diameter.
Fyllning: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, ägg, riven mandelmassa och citronskal och värm under omrörning tills fyllningen tjocknar. Den får inte koka. Häll fyllningen i pajskalen/pajskalet. Skala eventuellt äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor. Lägg klyftorna vackert i fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen., 30 minuter för portionspajerna eller 40 minuter för enstor paj. Servera med vispad grädde.