Saras loppisfynd kan vara värt 120 000: “Det var tur att jag inte hann måla på den”

Sara gjorde det alla drömmer om. Hon tog med sig sitt loppisfynd till Antikrundan och fick en trevlig överraskning. Tavlan hon köpte för ett par hundralappar i en secondhandbutik kan vara värd 120 000 kronor.

Har du följt senaste säsongen av SVT:s Antikrundan? I så fall kunde du inte undgå att se Sara N Bergmans häpna blick när hennes tavla värderades av konstexperten Claes Moser.

Hennes loppisfynd för 200 kronor visade sig vara signerad av den franske konstnären Léon Augustin Lhermitte och kan enligt Claes Moser vara värd så mycket som 120 000 kronor.

– Jag minns bara att Claes sa att den kunde vara värd 60 000–80 000. Sedan kändes det som jag svimmade och jag minns bara att Anne Lundberg kom fram och gratulerade mig, berättar hon.

Sara och hennes familj bor i gamla missionshuset i BrunnbKy. Foto: Stefan Lindblom

Hemmets Journal har rest upp till Brunnby, strax utanför Nyhamnsläge i nordvästra Skåne, för att få veta vad som hände efter att Antikrundans tv-kameror slocknat.

Här bor nämligen barnboksillustratören och konstnären Sara i ett gammalt missionshus tillsammans med sambon Patrik och deras 6-årige son Ragnar.

Redan när man kommer in i hallen där Sara har sin hemmaateljé ser man hennes speciella signum som konstnär. Hon målar på baksidan av gamla inramade tavlor och på väggen hänger flera av hennes verk.

– Jag har målat på baksidan av gamla canvastavlor i några år. Det blir en viss ton på dem som jag gillar. Ju äldre, desto bättre, berättar Sara när vi slår oss ner i det rymliga köket där det är högt i tak.

Katten Astrid är nyfiken på Hemmets Journals fotograf. Foto: Stefan Lindblom

Köper ofta tavlor på loppis

Medan vi pratar leker kattungen Astrid med remmarna på fotografens väska. Efter en stund kommer sambon Patrik Bernhardsson, som driver en egen snickerifirma, hem på lunchen och gör oss sällskap.

– Jag hoppas att tavlan är värd ännu mer än vad Claes tror, säger han med ett skratt och kramar om Sara.

De senaste åren har Sara samlat på sig en stor mängd gamla tavlor som hon har hittat på loppmarknader, secondhand och i antikaffärer.

– Jag kan vara beredd att betala ganska mycket om det är en tavla med en fin baksida. Upp mot 800 kronor, säger hon.

Hittills har hon köpt ett hundratal gamla canvastavlor och hon har målat på ett 70-tal av dem. Hon har haft en utställning i Blå hallen i Höganäs och sålt flera av sina konstverk. I Höganäs har hon också sin ateljé i Salthallarna där hon vanligtvis arbetar.

Sara läser för sonen Ragnar i Ulf Starks Nattåget som hon illustrerat. Kattungen Astrid promenerar på soffryggen. Foto: Stefan Lindblom

Hittade signatur av Lhermitte på tavlans baksida

Tavlan av Léon Augustin Lhermitte hittade hon i en butik i Dalarna. Hon tyckte ramen var fin och baksidan var lite speciell eftersom den delades av en tvärslå som förstärkte ramen.

– Jag tyckte absolut att den var värd priset på 200 kronor, säger Sara.

En natt förra sommaren kunde hon inte sova och gick upp och satte sig i ateljén och tittade närmare på de senast inköpta tavlorna.

– Jag höll upp tavlan jag köpt i Dalarna och vände och vred på den. Eftersom baksidan av duken var delad av tvärslån funderade jag på om jag skulle måla två motiv bredvid varandra.

Men hon tyckte även att själva målningen såg ut att ha en lite extra hög kvalitet och när hon kikade närmare såg hon att den var signerad av Lhermitte.

– Jag hade aldrig hört talas om honom tidigare men jag ringde en vän som är kunnig på konst och han rådde mig att inte måla på den.

Sara och sambon Patrik Bern-hardsson tänker använda pengarna som tavlar inbringar till att fortsätta renovera på det gamla missionshuset som de bor i. Foto: Stefan Lindblom

Åkte till Antikrundans inspelning i Båstad

När sedan Antikrundan kom till Norrvikens trädgårdar i Båstad i augusti för inspelningen av två av den här säsongens program såg hon möjligheten att få veta mer om tavlan och tog med sig den dit.

– Jag och min pappa körde dit en varm sommardag i augusti förra året. Jag vågade inte ha några förväntningar på värdet utan såg det mer som en trevlig utflykt och upplevelse.

Sara har ofta tittat på Antikrundan men trodde aldrig att hon själv skulle få uppleva överraskningen och glädjen av att få komma dit med något riktigt värdefullt.

– Medan min mamma, som stod mig mycket nära, levde tittade vi ofta på programmet tillsammans. Vi brukade skoja om att vi skulle ta med oss något av våra smycken för att se om det var äkta plast, säger hon med ett leende.

Sara funderade på att göra två motiv på baksidan, som var indelad av en tvärslå. Foto: Stefan Lindblom

Claes Moser värderade tavlan i tv

När det stod klart att Claes Mosers värdering av hennes tavla skulle filmas började Saras puls stiga.

– Men när han började med att säga att signeringen såg lite för bra ut och att motivet inte var typiskt för Lhermitte sjönk mina förväntningar. Det kunde ju vara en förfalskning.

Därför trodde hon knappt sina öron när Claes Moser sa att den kunde vara värd 60 000–80 000 och kanske upp till 120 000 kronor på en auktion om rätt köpare dök upp.

– Det kändes overkligt, som om jag drömde. Det var väl därför jag stängde av och inte hörde vad han sa efter 80 000 kronor. Pappa fick berätta för mig efteråt.

– Jag har fortfarande svårt att riktigt tro på det. Claes Moser hjälper mig nu så att jag får kontakt med rätt experter för att dels få besked på att det verkligen är en äkta Lhermitte, dels hur mycket den är värd. Claes tror själv att den är äkta och en expert i London som sett bilder på tavlan delar hans uppfattning.

Om den är äkta tänker Sara sälja tavlan.

– Jag blir glad om jag får 20 000 kronor för den. Det är ändå en bra avkastning med tanke på att jag bara gav 200 för den. Men man kan ju hoppas att det kommer två samlare till auktionen som bjuder över varandra, säger Sara med ett skratt

Lhermittes signatur på den värdefulla tavlan. Foto: Stefan Lindblom

Medverkade i Husdrömmar Sicilien

Det har blivit mycket tv för Sara det senaste halvåret. Förutom Antikrundan var hon och Patrik med i Husdrömmar Sicilien tillsammans med vännerna Marie Olsson Nylander och Bill Nylander.

– Jag och Marie har känt varandra i många år. Vi har barn i samma ålder och vi delar intresset för inredning och återbruk, berättar Sara som tillsammans med Marie Olsson Nylander anordnade en lyxloppis i Salthallarna i Höganäs i december.

I Husdrömmar Sicilien kunde tittarna i två avsnitt se de båda väninnorna jaga fynd på en antikmarknad och hur Sara skapade ett personligt draperi med illustrationer åt Marie och Bill. Patrik hjälpte Bill att gjuta en trappa.

Pengarna Sara får från försäljningen av tavlan tänker hon använda till det gamla missionshuset som hon och Patrik håller på att renovera.

– Det var tur att jag inte hann måla på baksidan. Eller så hade den kanske blivit ännu mer värdefull om man fått två konstverk i samma ram, säger hon med ett skratt.

Några av Saras motiv, målade på baksidan av gamla tavlor. Foto: Stefan Lindblom

Léon Augustin Lhermitte (1844–1925)

  • Fransk konstnär som stilmässigt hör hemma inom realismen.
  • Han skildrade med förkärlek bondebefolkningens liv och arbete på åker och äng men betonade mer arbetets möda än dess poesi.
  • Lhermitte är representerad på Göteborgs konstmuseum med Höskörd.
    Fakta: Wikipedia

Sara N Bergman

Ålder: 45 år.
Familj: Sambon Patrik Bernhardsson, 57, och sonen Ragnar, 6.
Bor: I gamla missionshuset i Brunnby.
Gör: Barnboksillustratör och konstnär.

Scroll to Top