Hemtjänsten löser korsord hemma hos Pia: “Har blivit betydligt bättre på svenska”

Lära sig svenska med hjälp av korsorden i Hemmets Journal? Det går alldeles utmärkt. Fråga bara Haffi och Arif och alla de andra i hemtjänstpersonalen hemma hos den tidigare läraren Pia Sallow!

Det är en vanlig tisdagseftermiddag och höstmörkret har nästan hunnit lägga sig när Haffi, 23, och Arif, 27, slår sig ner vid köksbordet hemma hos Pia Sallow i Askersund.

De har precis blivit klara med sina arbetsuppgifter och har fått några minuter över till dagens högtidsstund: korsordslösning.

– Jag har blivit betydligt bättre på svenska sedan jag började lösa korsord tillsammans med Pia, säger Arif Ahmadi, som liksom Haffi ursprungligen kommer från Afghanistan.

Har fått större ordförråd tack vare korsord

Arif och Haffi är ett par av killarna i hemtjänsten i Askersund som fått en ny hobby och en chans att ytterligare förbättra sina kunskaper tack vare jobbet hemma hos brukaren Pia Sallow.

Pia arbetade nämligen tidigare som gymnasielärare och är en inbiten korsordslösare. Den kombinationen är oslagbar när det handlar om att ha roligt samtidigt som man lär sig något nytt.

– I det svenska språket kan samma ord betyda flera olika saker beroende på i vilket sammanhang det används.

Det får man verkligen lära sig när man löser korsord, säger Arif som kom till Sverige för tio år sedan.

Haffi, som kom till Sverige 2015, har gått i svensk gymnasieskola men tycker ändå att han har mycket kvar att lära när det gäller det nya språket.

– Mitt ordförråd har blivit mycket bättre under de två år jag har arbetat här hos Pia, säger han.

Det började våren 2020, när Pia, som lider av Ehlers-Danlos syndrom av hypermobilitetstyp (hEDS) och som varit rullstolsburen sedan flera år, även fick problem med ögonen och var tvungen att sluta med sin favoritsysselsättning, att läsa böcker.

Pia Sallow

Ålder: 59 år.
Familj: Dottern Kristin, 28, och sonen Peter, 31. Mamma och syster.
Bor: I lägenhet i Askersund.
Gör: Sjukpensionär, tidigare lärare.

Mästarkrysset i Hemmets Journal är en favorit

– Det var då jag fick tipset att börja lösa korsord, vilket jag klarar av. Jag köpte en tidning med busenkla kryss. Nu klarar jag även de svåraste och just Mästarkrysset i Hemmets Journal är ett av de roligaste att lösa, säger hon.

När Pia började lösa korsord hade hon besök av hemtjänsten en gång i timmen från tidig morgon till sen kväll. När personalen fick tid över satte de sig ibland en stund hos henne för att se vad hon höll på med.

– Det är klart att de blev nyfikna. Jag satt ju alltid med ett korsord vid köksbordet när de kom. Nästan all min vakna tid löser jag korsord.

För Pia betydde korsordslösandet enormt mycket när hon inte klarade att läsa böcker längre. Hon fick diagnosen hEDS 2011 och var tvungen att sluta arbeta när symtomen blev värre och värre.

– Jag har alltid jobbat som lärare och med utbildning på olika sätt. Bland annat var jag gymnasielärare i Hallsberg på 90-talet. Det var jättetråkigt att vara tvungen att sluta med det.

En av anledningarna till att hon har så täta besök av hemtjänsten är att hon måste få ögondroppar en gång i timmen och det klarar hon inte själv att ta.

– Men tack och lov kan jag fortfarande läsa nycklarna i korsorden. Det är när det är större sammanhängande sjok av text som jag får problem.

Pia sitter i rullstol på grund av den ovanliga sjukdomen hEDS. Hemmets Journals korsord har blivit en viktig del av hennes liv. Foto: Alexander von Sydow

Hemtjänsten blir som en familj

När Arif och Haffi, och de andra inom hemtjänsten med invandrarbakgrund, såg Pia sitta med korsorden framför sig med fundersam min satte de sig bredvid henne och ville veta vad det var som gav henne sådant huvudbry.

– Jag hade aldrig löst ett korsord innan jag träffade Pia, berättar Haffi, och Arif nickar jakande och säger att det var likadant för honom.

Och Pias gamla lärartakter kommer till nytta när hon och hennes ”elever” stöter på ord som de inte känner till sedan tidigare eller ord som kan ha olika betydelser.

Hon tar fram ett korsord ur högen framför henne för att visa vad hon menar.

– Här har vi till exempel ”knorr”. Jag frågade en av killarna om han visste vad det betydde och han skakade bara på huvudet. Då förklarade jag för honom att det både kunde betyda grissvans och poängen på en historia.

Ofta är det samma killar och tjejer som varje dag kommer hem till Pia, men vid sjukdomar och ledigheter kan det bli lite omsättning på personalen.

– Vissa dagar kan det komma upp till tio olika människor, men i regel är det samma och under åren har vi blivit som en familj. Korsorden har blivit ett gemensamt intresse för oss. En kille blev så förtjust att han själv började prenumerera på en korsordstidning.

Som överallt inom hemtjänsten har personalen i Askersund inte obegränsat med tid hemma hos brukarna och det är inte ofta under arbetstid som de hinner sätta sig ner och lösa korsord tillsammans med Pia.

– Men ibland löser vi korsord tillsammans under den tid de skulle ta med mig på en promenad, om jag inte är i form för att vara utomhus.

Pias hem har dessutom blivit som en kaffestuga för personalen inom hemtjänsten.

– Deras personalrum ligger i andra änden av stan, så det händer att de tar sin fikarast hemma hos mig istället och då hinner vi också lösa korsord tillsammans. De brukar skoja om att de fått ett extra personalrum hos mig.

Scroll to Top