Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Weekend i soliga Karlstad
Weekend i soliga Karlstad

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x eftermiddagsfika m. hembakat & våfflor m. sylt & grädde
Se hela resans innehåll
1099,00
SEK
Minisemester i soliga Karlstad
Minisemester i soliga Karlstad

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x eftermiddagskaffe m. kaka & våfflor m. sylt & grädde
Se hela resans innehåll
1649,00
SEK
Legendariska Kühlungsborn
Legendariska Kühlungsborn

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1549,00
SEK
Stralsund och Rügen
Stralsund och Rügen

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
Se hela resans innehåll
1699,00
SEK
Minisemester på Öland
Minisemester på Öland

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x 2-rätters middag inkl. aperitif
Se hela resans innehåll
2349,00
SEK

Sommarens delikatess: Jordgubbar!

Ingen sommar utan jordgubbar! Vi låter sommarens godaste smak förgylla paj och pannacotta, och allt däremellan.
Prova våra bästa recept med jordgubbspaj, jordgubbspannacotta, jordgubbssylt och crepes, eller varför inte en smarrig strawberry daiquiri eller en jordgubbspizza! Och har ni tur så kanske ni till och med får tag på svenska jordgubbar.

Annons

Jordgubbspannacotta
6 portioner
Gelé:
1 dl vatten
Pannacotta:
3 blad gelatin
Garnera med:
Gör så här
  1. Låt gelatinbladen ligga i en skål med kallt vatten, ca 5 minuter. Värm jordgubbssaften i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält dem i saften.
  2. Tillsätt skivade jordgubbar och vatten. Fördela blandningen i dessertglas. Låt stå i kylen, ca 1 timme.
  3. Låt gelatinbladen till pannacottan ligga i en skål med kallt vatten, ca 5 minuter. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  4. Lägg stång och frön i en kastrull och tillsätt grädde och socker. Koka upp grädden, krama ur gelatinbladen och smält dem i grädden. Ställ åt sidan, 10 minuter.
  5. Rör ner kesella och gräddfil. Sila och fördela över jordgubbsgelén i glasen. Låt stelna i kylen, ca 2 timmar.
  6. Garnera med jordgubbar och strö över lite limesocker.
Smaklig måltid
Foto: Karin Mönefors

Jordgubbspaj med mandelfyllning
8-10 portioner
Pajskal:
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
Garnera med:
Servera med:
Ugn: 225 grader
Gör så här
  1. Skär smöret i bitar. Lägg mjöl, smör och socker i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa.
  2. Tillsätt vattnet och kör tills det bildas en degboll. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm diameter. Sätt pajformen i kylen, ca 1 timme.
  3. Förgrädda pajen i mitten av ugnen, ca 12 minuter. Riv mandelmassan och blanda med kesella, ägg och mandellikör.
  4. Bred ut fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Låt pajen svalna.
  5. Garnera med hela jordgubbar runt kanten och skivade jordgubbar i mitten. Lägg några blad bland jordgubbarna. Servera med vispad grädde.
Smaklig måltid
Foto: Karin Mönefors

Jordgubbspizza med vit choklad
12 bitar
Mördeg:
ca 3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
Fyllning:
Garnera med:
Servera med:
Ugn: 200º
Gör så här
  1. Lägg mjöl, socker, bakpulver och bitar av smöret i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en degboll. Forma till degen och plasta in den. Låt den vila i kylen ca 1 timme.
  2. Ta undan en bit av degen, stor som en pingisboll. Kavla ut resterande deg på bakplåtspapper till en rund kaka, ca 30 cm i diameter.
  3. Ansa och dela jordgubbarna, och fördela dem över kakan. Blanda socker och potatismjöl, och strö över jordgubbarna.
  4. Nyp bitar av den sparade degbiten och fördela över kakan. Vik upp en kant runt pizzan.
  5. Riv chokladen på rivjärn och strö över pizzan. Grädda pizzan på en plåt i mitten av ugnen tills den fått fin färg, 12–14 minuter.
  6. Garnera med mynta eller citronmeliss och servera pizzan något avsvalnad med grädde eller glass.
Smaklig måltid
Foto: Karin Mönefors
Gör så här
  1. Fördela hälften av isen i cocktailglasen.
  2. Kör jordgubbar, rom, lime, sockerlag och resten av isen i en mixer.
  3. Sockerlag: Koka 1 dl strösocker och 1 dl vatten i ca 5 minuter.
Tips!
Garnera glasen genom att dra en halv lime runt kanten och doppa i ett fat med strösocker.
Smaklig måltid
Foto: Karin Mönefors
Gör så här
  1. Skölj, ansa och dela jordgubbarna i bitar. Blanda dem med vin, citronskal och snittad vaniljstång i en gryta. Koka upp under lock och låt sjuda i 5 minuter.
  2. Tillsätt syltsocker och ev ananassalvia, och koka kraftigt under omrörning, ca 2 minuter. Skumma sylten och låt den stå 5 minuter.
  3. Ta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i sylten. Häll upp sylten i varma burkar, förslut och förvara svalt.
Smaklig måltid
Foto: Karin Mönefors

Paj, pizza & pannkaka
Jordgubbscrêpes med vaniljsabayonne
4 portioner
Crêpes:
5 dl mjölk
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk smör
Sabayonne:
Garnera med:
Gör så här
  1. Skölj, ansa och skiva jordgubbarna. Blanda dem med sockret.
  2. Vispa samman äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjöl, salt och socker. Vispa smeten slät.
  3. Smält smöret och tillsätt det tillsammans med resten av mjölken. Grädda tunna pannkakor. Använd matfett till den första pannkakan. Lägg dem på en tallrik med remsor av smörpapper emellan.
  4. Lägg en sked jordgubbar på varje pannkaka, vik och rulla ihop. Lägg upp på tallrikar.
  5. Blanda äggulor, socker och vin i en rostfri bunke. Ställ den över ett vattenbad och vispa tills termometern visar 65º och du får ett fluffigt äggskum.
  6. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills äggskummet svalnat, ca 5 minuter. Vispa ner vaniljarom.
  7. Skeda sabayonnen över crêpesen. Garnera med mynta och servera med resten av jordgubbarna.
Smaklig måltid
Foto: Karin Mönefors
Annons

Vår bloggprofil

För dig som älskar att baka

Marias kakburk »

Bästa festmaten

Över 100 recept på smörgåstårta!

Våra bästa vintips

Massor av vintips - och passande recept!

Glutenfritt

Över 200 glutenfria kakor och bröd!

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog