Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Weekend i soliga Karlstad
Weekend i soliga Karlstad

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x eftermiddagsfika m. hembakat & våfflor m. sylt & grädde
Se hela resans innehåll
1099,00
SEK
Minisemester i soliga Karlstad
Minisemester i soliga Karlstad

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x eftermiddagskaffe m. kaka & våfflor m. sylt & grädde
Se hela resans innehåll
1649,00
SEK
Legendariska Kühlungsborn
Legendariska Kühlungsborn

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1549,00
SEK
Stralsund och Rügen
Stralsund och Rügen

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
Se hela resans innehåll
1699,00
SEK
Minisemester på Öland
Minisemester på Öland

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x 2-rätters middag inkl. aperitif
Se hela resans innehåll
2349,00
SEK

Sex härliga recept på smörgåstårta - lagom till nationaldagen!

Smörgåstårtan är årets nationaldagsrätt och för att underlätta för er så har vi här samlat våra sex bästa recept på denna behändiga bjudtårta. Sugen på en klassisker med skaldjur, eller kanske en med italiensk touch? Glutenallergiker? Misströsta icke - här finns något för alla!

Annons
Gör så här
  1. Bred smörgåsmargarin på brödskivorna och kantskär dem. Lägg tre skivor bredvid varandra på ett serveringsfat alt skärbräda eller bricka.
  2. Fyllning: Skala och hacka äggen och hacka laxen. Rör ihop majon-näs, crème fraiche, dill och citronsaft. Blanda i ägg och lax och krydda med salt och peppar. Bred hälften av fyllningen på bröden. Lägg på ett nytt lager bröd och resten av fyllningen. Avsluta med de 3 sista bröden.
  3. Garnering: Rör ihop färskost och crème fraiche och bred runt om och ovanpå tårtan.
  4. Garnering: Tryck fast salladsblad runt om tårtan och garnera med lax, räkor, rullade ostskivor, halverade tomater, dill och citronskivor.
Tips!
Du kan förbereda tårtan dagen innan – men spara garneringen till ser-veringsdagen – så håller den sig fin och blir extra god av att få stå till sig. Tänk på att garnera tårtan så att varje bit får lite av allt det goda.
Smaklig måltid
Foto: OLOF ABRAHAMSSON

Kött, vilt & charkSmörgåstårtor
Mozzarella, salami och rucola – goda smaker från Italien.
Gör så här
  1. Rör ut osten till fyllning 1 med grädde. Bred det över en botten. Tärna salamin och fördela ovanpå. Täck med en ny botten.
  2. Rör ut osten med grädde till fyllning 2 och bred det över bottnen. Låt kronärtskockhjärtan rinna av väl. Skär dem i mindre bitar. Låt paprikan rinna av och tärna den. Hacka basilikan. Fördela kronärtskockhjärtan, paprika och basilika ovanpå. Täck med den sista bottnen.
  3. Bred majonnäs över och runtom hela tårtan. Tryck fast rucola runtom kanten. Garnera som på bilden eller efter egen fantasi.
Smaklig måltid
Foto: Fredrik Birkler

Kött, vilt & charkSmörgåstårtor
Skinka och äpple i fyllningen gör smörgåstårtan fräsch i smaken. Kiwi och vindruvor som garnering förstärker friskheten.
Läcker skinktårta med äpple, valnötter och vindruvor
ca 8-10 bitar:
Fyllning 1:
Fyllning 2:
3/4 dl majonnäs
Garnering:
ca 16 skivor rökt skinka
Gör så här
  1. Lägg 3 brödskivor som botten och bred osten över dem. Lägg nästa 3 skivor på andra ledden.
  2. Tärna skinkan. Riv äpplet. Blanda samman creme fraiche med majonnäs, rivet äpple och skinka. Bred blandningen över brödskivorna. Lägg de tre sista brödskivorna parallellt med de första.
  3. Rör samman creme fraiche och majonnäs till garneringen. Halvera skinkskivorna.
  4. Lägg en tallrik över tårtan och skär den rund efter tallriken. Bred majonnäsblandningen över och runt hela tårtan. Sätt fast valnötter runtom tårtan. Rulla samman skinkskivorna och garnera som på bilden.
Smaklig måltid

Kyckling & fågelSmörgåstårtor
Med färdiggrillad kyckling gör du lätt en läcker smörgåstårta.
Kycklingtårta
Det här behövs för 10–12 bitar:
Fyllning 1 och 3:
140 g bacon
Fyllning 2:
Garnering:
Gör så här
  1. Lossa kycklingbrösten och lägg undan dem till garneringen. Befria resten av kycklingen från skinn och ben. Tärna köttet.
  2. Rör samman majonnäs med färskost till en jämn smet. Bred hälften av röran över 1 brödbotten. Fördela hälften av det tärnade kycklingköttet ovanpå. Fräs bacon knaprigt. Låt det rinna av och kallna på hushållspapper. Fördela hälften över kycklingköttet. Täck med en brödbotten.
  3. Ansa och skiva svampen. Skala och finhacka vitlöken. Fräs svamp och vitlök i lite matfett tills svampen har fått lite färg. Rör ner persilja och låt kallna. Fördela det över brödet och täck med en ny botten.
  4. Bred över resterande majonnäsröra av fyllning 1 och 3 och fördela kycklingkött och bacon över. Täck med den sista brödbottnen.
  5. Bred ett tunt lager majonnäs över och runtom hela tårtan. Skär kycklingbröstet i skivor och garnera som på bilden eller efter egen fantasi.
Smaklig måltid
Foto: Fredrik Birkler

SmörgåstårtorGlutenfritt
Glutenfri smörgåstårta
Det här behövs till 8-10 bitar:
5 dl vatten
2 msk Pofiber
3/4 tsk salt
Fyllning 1:
2 msk chilisås
1/2 dl majonnäs
2 msk gräddfil
Fyllning 2:
1/2 dl majonnäs
Ostkräm:
Garnera med:
Ugn: 200°
Gör så här
  1. Baka brödet i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smula jästen och rör ut med degspadet (37°) av vatten och flytande fett.
  2. Blanda i Pofiber och låt det stå i 10 minuter. Tillsätt socker, salt och 8–9 dl mjölmix. Arbeta degen väl och låt den jäsa under bakduk i 40 minuter.
  3. Arbeta in ytterligare 1–2 dl mjölmix tills du får en deg som går att forma till en rund bulle på bakbordet. Lägg bullen i den väl smorda formen och se till att den går ut mot kanten ordentligt. Nagga ytan med en brödnagg och låt jäsa i ca 40 minuter.
  4. Pensla brödet med vatten eller olja och grädda i ca 30 minuter. Pensla brödet ännu en gång efter gräddningen och låt det kallna i bakduk.
  5. Dela brödet i tre bottnar och gör i ordning fyllningarna.
  6. Fyllning 1: Hacka äggen och blanda med makrillen (ta med både kött och sås). Smaksätt med dill, chilisås, majonnäs och gräddfil.
  7. Fyllning 2: Blanda saltkött, bostongurka, majonnäs och gräddfil.
  8. Bred fyllningarna mellan bottnarna. Blanda ingredienserna till ostkrämen och bred den över tårtan.
  9. Garnera med rädisor, gurka och dill. Låt smörgåstårtan stå övertäckt i kylen minst ett par timmar innan den ska serveras.
Smaklig måltid
Foto: Magnus Malmberg

Kyckling & fågelSmörgåstårtor
Rökt kalkonbröst och en fruktig fyllning gör den här festliga smörgåstårtan riktigt saftig och god. Basilikakräm runt och över tårtan ger fantastisk smakbrytning. Baka gärna brödet själv, då blir tårtan ännu godare och du behöver dessutom inte skarva och lappa ihop skivat landgångsbröd. Allra godast blir tårtan om du lägger samman den kvällen före!
Gör så här
  1. Blanda mjöl, salt, socker och jäst i beredningsskålen, med plastkniven monterad, i matberedaren.
  2. Gör två avtryck med ett matskedsmått i mjölet och fyll dem med smör & rapsolja.
  3. Tillsätt mjölken och arbeta ihop degen kraftigt i minst 2 minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 20 minuter. Degen ska vara ganska lös.
  4. Smörj en rund bakform som rymmer ca 2 liter med smör. Arbeta ihop degen, ta upp den ur beredningsskålen och platta ut den i formen med mjölade händer.
  5. Täck med bakduk och låt brödet jäsa, ca 20 minuter.
  6. Grädda brödet i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Låt det kallna på galler.
  7. Kantskär brödet och skär av ett lock, som inte ska användas. Skär sedan brödet i tre bottnar.
  8. Lägg första botten på uppläggningsfatet. Blanda fyllningarna och bred fyllning 1 underst och fyllning 2 i nästa lager. Lägg bröd mellan fyllningarna och överst.
  9. Blanda färskosten med vispad crème fraiche, basilika, salt och peppar till krämen. Bred krämen runt om och ovanpå smörgåstårtan. Så långt kan du förbereda tårtan.
  10. Garnera tårtan med späda salladsblad runt kanten. Rulla ost och kalkonkött till rullar och lägg runt kanten. Lägg vindruvorna emellan. Lägg solrosskott i mitten och några delade cocktailtomater och gurkskivor runt om. Servera med cider eller mousserande vin till.
Smaklig måltid
Foto: Thomas Carlén
Annons

Vår bloggprofil

För dig som älskar att baka

Marias kakburk »

Bästa festmaten

Över 100 recept på smörgåstårta!

Våra bästa vintips

Massor av vintips - och passande recept!

Glutenfritt

Över 200 glutenfria kakor och bröd!

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog