Kryddig filé med tomatkompott och beamajo

Fläskfilén med spännande kryddning steks klar i ugnen och serveras med beamajo och tomatkompott. Beamajo är en bearnaisesås gjord som en majonnäs. Den är enklare att laga eftersom den rörs ihop kall med olja istället för smält smör.

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • 2 tsk chiliflakes
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • smör

Beamajo

1 st schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
2 tsk dragon
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
2.5 dl rapsolja
1 msk hackad persilja

Tomatkompott

250 g cocktailtomater
0.5 st gul lök
1 tsk honung
6 st timjankvistar
1 msk olivolja

Servering

klyftpotatis

Ugn: 125° grillvärme

Gör så här

1

Beamajo: Skala och hacka löken. Koka lök, vinäger, vatten och dragon på svag värme tills 2 msk återstår. Sila och låt svalna.

2

Lägg äggulor, senap och reduktion i en matberedare. Tillsätt olja under mixning. Blanda i persilja och smaka av med salt.

3

Tomatkompott: Dela tomaterna i kvartar och lägg i en form. Skala och hacka löken och lägg i formen tillsammans med honung, timjan och olja. Krydda med salt och baka i ugnen i 20 minuter.

4

Putsa köttet. Stöt kryddorna i en mortel. Krydda köttet runt om med blandningen. Bryn köttet runt om i smör. Tillaga klart i ugnen tills innertemperaturen är 65°, ca 15 minuter.

5

Servering: Skiva upp köttet. Servera med tomatkompott, beamajo och klyftpotatis.

Scroll to Top