Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Weekend i soliga Karlstad
Weekend i soliga Karlstad

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x eftermiddagsfika m. hembakat & våfflor m. sylt & grädde
Se hela resans innehåll
1099,00
SEK
Minisemester i soliga Karlstad
Minisemester i soliga Karlstad

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x eftermiddagskaffe m. kaka & våfflor m. sylt & grädde
Se hela resans innehåll
1649,00
SEK
Legendariska Kühlungsborn
Legendariska Kühlungsborn

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1549,00
SEK
Stralsund och Rügen
Stralsund och Rügen

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
Se hela resans innehåll
1699,00
SEK
Minisemester på Öland
Minisemester på Öland

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x 2-rätters middag inkl. aperitif
Se hela resans innehåll
2349,00
SEK

Godmorgon - med bullar och solskensjuice

Tre olika sorters frukostbullar och lika många solskensjuicer – det gör att du kan variera din frukost i det oändliga. Passa på att njut ordentligt av morgonstunderna i vinter!

Annons

Bakat
Fiberrika bullar som passar bra med ost och marmelad.
Frukostbullar med vallmofrön
24 bullar
25 g jäst
1 tsk salt
2 msk honung
1 dl pofiber
2 msk olivolja
7-8 dl vetemjöl
Garnera med:
Ugn: 225°
Gör så här
  1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt honung, pofiber, olja, vetemjöl special fullkorn och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 bitar och rulla ut varje bit till en rulle. Dela rullarna i 12 bitar och forma till runda bullar.
  3. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Smaklig måltid
Foto: Thomas Carlén

Bakat
Långpannerutor med vetekross
24 bullar
2 1/2 dl vatten
50 g jäst
25 g smör
2 msk vit sirap
Garnera med:
Ugn: 225°
Gör så här
  1. Lägg vetekross i en degbunke. Koka upp vattnet och häll över krosset. Rör om och låt svalna till 37°. Tillsätt kesella, smulad jäst, rumsvarmt smör, sirap och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
  2. Ta upp degen och knåda ihop den. Kavla ut degen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Dela degplattan med en degskrapa i 24 rutor. Nagga med gaffel eller nagg och låt degen jäsa övertäckt i ca 25 minuter.
  3. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. För över brödet på ett galler. Bryt isär brödet när det svalnat något. Låt svalna under bakduk.
Smaklig måltid
Foto: Thomas Carlén

Bakat
Tänk på att brödet ska jäsa i kylen över natten.
Långjästa grynbullar
24 bullar
4 dl vatten
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
Garnera med:
Ugn: 225°
Gör så här
  1. Lägg grynblandningen i en degbunke. Koka upp 4 dl vatten och häll över, och rör om till en gröt. Späd med kallt vatten och låt den kallna.
  2. Smula ner jästen i en degbunke med ”gröten” och tillsätt sirap, salt och nästan allt mjöl. Täck över bunken med plast och låt stå i kylen över natten.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 bitar och rulla ut varje bit till en rulle. Dela rullarna i 12 bitar och forma bitarna till ”korvar”. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grynblandning. Grädda mitt i ugnen i10–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Tips!
Alla bröd går att frysa in! Gör ditt eget bake-off bröd: Jästa bullar kan frysas in på plåt och sedan förvaras i fryspåsar för att senare tinas, penslas, garneras och gräddas.
Smaklig måltid
Foto: Thomas Carlén
Gör så här
  1. Skala grapefrukten, apelsinerna och citronen med kniv och lägg i en mixerkanna eller i matberedaren. Tillsätt acaibär, havtorn, ingefära och isbitar och mixa till en slät puré.
  2. Sila den om du vill ha den utan fruktkött, men då missar du fiberinne-hållet från frukterna. Garnera med lime- och apelsinskivor på en cocktailpinne, plus några havtorn- och acaibär.
Smaklig måltid
Foto: Thomas Carlén
Gör så här
  1. Skala och skär kiwin i bitar. Skala melonklyftorna och skär fruktköttet i bitar. Kör kiwi, melon, druvor, limesaft, citronmeliss och isbitar i en matberedare med kniven monterad eller i en mixerkanna tills det bildas en isig juice.
  2. Häll upp i glas och garnera med citronmeliss och en kiwiskiva på glaskanten.
Smaklig måltid
Foto: Thomas Carlén
Gör så här
  1. Lägg blåbär, druvor, björnbär, lime- och citronsaft och isbitar i en matberedare eller mixerkanna och kör till en jämn puré.
  2. Späd med vatten om den är för tjock. Häll upp i cocktailglas och gar-nera med blåbär på en cocktailpinne och lägg på glaskanten.
Smaklig måltid
Foto: Thomas Carlén
Annons

Vår bloggprofil

För dig som älskar att baka

Marias kakburk »

Bästa festmaten

Över 100 recept på smörgåstårta!

Våra bästa vintips

Massor av vintips - och passande recept!

Glutenfritt

Över 200 glutenfria kakor och bröd!

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog