10 i topp – naturliga antioxidanter!

Mycket av det naturen har att bjuda på innehåller antioxidanter i stor mängd. Vi har listat matvarorna som ger dig det största skyddet mot de fria radikalerna.

10 i topp  – naturliga antioxidanter!

1. Mörk choklad
Forskning visar att kakaopulver innehåller massor av antioxidanter och innehåller mer polyfenoler (kemiska föreningar som fungerar som antioxidanter) än många fruktjuicer.

 

10 i topp  – naturliga antioxidanter!

2. Granatäpple
Tillhör de antioxidantrikaste frukterna och är även fullproppade med ellaginsyra som har sjukdomsbekämpande egenskaper.

10 i topp  – naturliga antioxidanter!

3. Hallon
Rika på C-vitamin, folat, järn och kalium. Dessutom har de höga halter av den lösliga fibern pektin som hjälper till att kontrollera kolesterolet. Hallon är också rika på antioxidanter.

10 i topp  – naturliga antioxidanter!

4. Katrinplommon
Är rika på antioxidanten av typen polyfenoler som kan bidra till att bromsa nerbrytningen av benmassa. Plommon innehåller också mycket klorogensyra, en antioxidant som visat sig kunna bidra till att hålla blodsockret i bättre balans.

10 i topp  – naturliga antioxidanter!

5. Blåbär
Innehåller massor med antioxidanter. Dessutom innehåller blåbär resveratrol som är ett anti-cancerogent ämne. Antioxidanterna i blåbär kan också möjligen skydda ögat från vissa åldersförändringar.

10 i topp  – naturliga antioxidanter!

6. Grönkål
Innehåller närings-ämnet lutein som är en karotenoid och antioxidant. Grönsaker som innehåller mycket lutein är bland andra persilja och broccoli men absolut mest finns i rå grönkål.

10 i topp  – naturliga antioxidanter!

7. Jordgubbar
Innehåller fytokemikalier och flavonoider som gynnar hjärthälsan genom att hjälpa till att rensa bort det dåliga kolesterolet från blodbanan och förbättra blodfetterna. Antioxidanterna i jordgubbar hjälper till att minska inflammation i kropp och leder.

10 i topp  – naturliga antioxidanter!

8. Spenat
Rik på A-vitaminer som är mycket viktiga för vår syn, hud, slemhinnor och tillväxt. Innehåller också rikliga mängder av E-vitamin som är en antioxidant som skyddar kroppens celler mot fria radikaler.

 

10 i topp  – naturliga antioxidanter!

 9. Russin 

Deras mörka färg skvallrar om de många antioxidanter som finns i deras söta mitt. Innehåller vitamin C, B2, B1, B6, karoten, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium, selen
och zink.

10 i topp  – naturliga antioxidanter!

10. Brysselkål
Kål kan bland annat skydda mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Kålets cancerförebyggande effekt beror framförallt på det stora innehållet av antioxidanter som gör att vi blir mer motståndskraftiga mot sjukdomar.

Scroll to Top