Nu har jag slutat dämpa känslorna med mat!

Efter flera misslyckade försök att gå ner i vikt med olika metoder testade Eva–Lena Almér KBT mot känsloätande. Nu har hon lärt sig att hantera känslorna istället för att döva och trycka undan dem med hjälp av mat.

Eva-Lena Almér

Ålder: 50 år

Familj: Man och 2 barn.

Bor: Stockholm

Gör: Tjänsteman på statlig myndighet

Hösten 2017 hände något. Eva-Lena Almér skulle snart fylla 50 och tog beslutet att ta tag i sin hälsa. Hon hade fått nog av sin övervikt och anmälde sig till ett KBT-program “Övervikt handlar om känslor”. Då vägde hon 112 kilo och åt mediciner mot högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes typ 2.

– Jag var trött på att dra runt på alla kilon och äta mediciner. Jag läste om en man som hade förändrat sin livsstil med hjälp av KBT. Han hade förbättrat sin hälsa och sin diabetes och dessutom gått ner i vikt. Jag tänkte att det ska väl banne mig jag också klara av, säger Eva-Lena.

Hon jobbar som tjänsteman på en statlig myndighet och bor med sin familj, man och två barn utanför Stockholm. Vikten har varit ett problem hela livet och påverkat självförtroendet. Som barn och tonåring dansade Eva-Lena jazzdans och åkte konståkning men slutade när det tärde på knä och leder.
– Min högsta dröm har varit att vara normalviktig, att inte behöva vara orolig för att inte få plats eller hitta kläder som passar. Att jag är 1.80 gör att jag inte ser så tung ut men jag har nog alltid varit mullig.

Vågen har pendlat
De senaste 20 åren har siffrorna på vågen pendlat mellan 90 och 125 kilo. Försöken att gå ner i vikt har varit många. Eva-Lena började banta tidigt i tonåren och har testat de flesta metoder. Dieterna har fungerat en tid. Men kilona har lika lätt smugit sig tillbaka.

– För mig har det aldrig handlat om kakor och sötsaker utan om mackor och mat. Största svagheten har varit färsk ostfralla med ost och smör till kaffet. Ofta har jag ätit för snabbt och inte känt när jag egentligen är mätt. Efteråt har ångesten kommit och skammen över att inte kunna reglera mängden eller låta bli.

Vid 35 års ålder fick Eva-Lena, som då vägde 123 kilo, beskedet att hon hade fått den livsstilsrelaterade kroniska sjukdomen diabetes typ 2. Sjukdomen kom inte som en chock. Under sin andra graviditet året innan gick hon upp 25 kilo och fick graviditetsdiabetes som inte försvann efter förlossningen.

Jag fick medicin, Metformin, och rådet att äta bättre och motionera så skulle det nog ordna sig. Men jag hade en nyfödd och en 4-åring och ingen tid eller ork att ta hand om min egen hälsa.

Fler mediciner
Så småningom blev det även fler mediciner mot högt blodtryck och mot höga blodfetter. När Eva-Lena hösten 2017 inte hade mycket hopp kvar läste hon om en man som förbättrat sin hälsa och gått ner i vikt med hjälp av KBT. Hon anmälde sig till samma kurs “Övervikt handlar om känslor” som bygger på Stahremetoden, uppkallad efter Lisbeth Stahre, KBT-terapeut och medicine doktor, som menar att den som vill gå ner i vikt måste identifiera orsakerna till varför man överäter. Övervikt handlar inte om mat utan snarare om självbild, stress och negativa känslor.

– Jag väntade mig att vi mest skulle prata recept och mat, men nej, istället pratade vi känslor. Vi pratade väldigt mycket om varför och hur vi äter. Vilka tankar och situationer som gjorde att vi känsloåt och hur vi kunde göra i stället. 

Deltagarna fick också information om kopplingen mellan ätande och självbild, stress och tankar. De lärde sig sedan att stärka sin självkänsla, sätta gränser och hantera negativa tankar.

Den första frågan Eva-Lena fick ställa till sig själv var: Varför äter jag fel när jag vet hur jag ska äta rätt? Varje kväll fick hon sedan fundera över vad som hänt under dagen och hur det kan ha påverkat ätandet.

Anteckningsböckerna har hon noga fyllt med vad hon ätit och hon har skrivit ner sina känslor och vid vilka situationer hon har ätit. KBT-metoden blev en definitivt en ögonöppnare och den vändpunkt hon ville ha.

– Rätt snart insåg jag att jag alltid varit en känsloätare. Jag har svarat på de flesta känslor med att äta, när jag varit stressad, ledsen eller till och med glad.

 

Nu har jag slutat dämpa känslorna med mat!

Gått ner 15 kilo
Varje måndag i 13 veckor träffades deltagarna som alla var diabetiker mellan 50 och 70 år. Sedan kursen slutade i april förra året har Eva-Lena gått ner 15 kilo. Numera stannar vågen under hundrakilosstrecket.

– Det har varit tufft och många tårar. Idag kan jag skilja mellan hunger från magen och från huvudet, som oftast bara är ett sug. Istället för att känsloäta tar jag reda på vilken känsla som gör mig hungrig.

Eva-Lena skrattar till och säger att hon nog chockat många i sin omgivning efter KBT-programmet.

– Jag har alltid satt andra före mig själv och mina egna behov. Idag vågar jag säga ifrån och säga nej. Jag känner mig mer självsäker och till och med lite kaxig.

Det gav henne också kraften att byta jobb. Flera år av vantrivsel påverkade hälsan negativt. Idag långpendlar hon till sitt nya jobb i Dalarna och stortrivs.

– Jag kom till insikt att jag flytt undan mina känslor hela mitt liv. Vid konflikter har jag gått undan och gråtit istället för att säga ifrån. Men inte längre. Vid 50 är det min tur och jag fick en helt annan arbetsmiljö och nya härliga arbetskamrater.

Aktiv matplanering
Eva-Lena äter idag mer grönsaker, bär och fisk än tidigare. Hon har en aktiv matplanering. Hela familjen är med på hennes nya livsstil. Blodsockret har blivit stabilare och humörsvängningarna är bättre.

– Barnen säger: “Mamma du är mycket gladare nu”. Familjen ger mig kraft och ork och stöttar mig.

Förut åt vi ofta ute och alltid snabbmat. Idag har vi blivit lite mer kräsna med vad vi äter. Vi gör en meny för två veckor och handlar tillsammans. Vi lagar mat från grunden och kundvagnen är alltid fylld med grönsaker. Vi provar nya grönsaker nästan varje vecka och gillar att bjuda över familj och vänner.

De många medicinerna är ett minne blott. Hon har kunnat minska sin dosering av Metformin och behöver inte längre sin blodtrycksmedicin och blodfettsmedicin. 

– Jag är piggare och gladare. Förut kunde jag bli så trött att jag måste lägga mig på golvet när jag ätit. Visst kan jag “åka dit” någon gång men då tar jag fram min skrivbok och skriver in chokladbiten eller vad jag ätit. Jag vet att bästa sättet att sätta stopp för känsloätande är att återta kontrollen. Jag har hittat en hälsosam nivå som jag mår bra av och vill gärna gå ner tio kilo till. Jag har vunnit hälsan, självrespekt och energi. Numera kommer jag och min hälsa först.

Så blir du kvitt ditt känsloätande!

Forskaren Lisbeth Stahre har tagit fram en specialdesignad KBT-metod för behandling av övervikt och fetma.

Vetenskapliga studier på Karolinska Institutet visar att metoden leder till minskat känslomässigt ätande, minskad stress och till att behålla den nya vikten. 

Behandlingsprogrammet består av 10 steg. Det första steget i programmet går ut på att varje kväll fundera över vad som hänt under dagen och hur det har påverkat ätandet.

Deltagarna får också information om kopplingen mellan ätande och självbild, stress och tankar. 

Man får också lära sig att stärka sin självkänsla, sätta gränser och hantera negativa tankar. 

 

Scroll to Top