Vörtkryddat julbröd med hasselnötter

Det här stora och saftiga julbrödet med nötter, russin och frön är verkligen enkelt att baka. Bara att röra ihop, fylla en form och låta ugnen göra resten av jobbet.

Du behöver

  • 1 l filmjölk
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 2 dl sirap mörk
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl rågmjöl grovt
  • 4 msk vörtmix
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter hela

Ugn: 200°/ 175°

Gör så här

1
Klä en avlång brödform, som rymmer 2 l, med bakplåtspapper.

2
Rör ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Arbeta in alla mjölsorterna, vörtmix, solrosfrön, linfrön, russin och nötter.

3
Häll smeten i formen. Grädda brödet i nedre delen av ugnen, ca 60 minuter. Sänk värmen till 175º och grädda ytterligare 40 minuter. Om brödet verkar bli för mörkt, täck det med aluminiumfolie. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat och torrt.

4
Låt brödet vila i formen ett par timmar. Vicka upp brödet och låt kallna på galler under duk.

Scroll to Top