Du behöver
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 6 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 4 msk sirap mörk
- 3 msk vörtkrydda
- 16.5 dl vetemjöl
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37º. Rör ut jästen i degvätskan.
2
Tillsätt salt, sirap, vörtkrydda och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 6 bitar och rulla bitarna till bullar. Kavla ut bullarna till runda kakor, ca 25 centimeter i diameter.
4
Flytta över brödkakorna till plåtar med bakplåtspapper, det går enklast genom att rulla upp dem på kaveln. Nagga kakorna med en brödnagg eller gaffel. Grädda genast mitt i ugnen 6–8 minuter. Låt svalna mellan bakdukar på galler.