Vitt formbröd

Ett klassiskt vitt formbröd som håller sig färskt länge. Dessutom är det supergott att rosta eller att använda till en smörgåstårta. Låt gärna brödet stå över natten innan du börjar skiva upp det.

Du behöver

1 bröd

3 dl rismjöl
3 dl durramjöl
1 dl maizena (majsstärkelse)
2 msk fibrex
2 msk pofiber
0.5 dl psylliumfröskal
2 tsk salt
1 tsk brödkrydda
50 g jäst
7 dl vatten fingervarmt
1 st äggvita
1 msk rapsolja
0.5 dl ljus sirap

Garnering:

blå vallmofrön

Gör så här

1

Blanda först alla torra ingredienser, gärna i en degblandare. Blanda sedan jästen i det fingervarma vattnet och tillsätt därefter äggvita, rapsolja och den ljusa sirapen. Vänd ner degvätskan i de torra ingredienserna. Blanda ordentligt. Degen blir bara bättre om den får bearbetas en stund, ca 5 minuter.

2

Flytta över degen till en oljad brödform, 1 ½ liter. Tryck till degen med våt hand, strö över lite vallmo¬frön och låt den jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250° och ställ in en tom plåt nederst i ugnen. Sätt in brödet mitt i ugnen, häll några matskedar vatten på den varma plåten och stäng luckan fort. Sänk värmen till 200° och grädda brödet 1 timme.

3

När brödet är klart, stjälp upp det ur formen och låt det kallna under bakduk på galler.

Scroll to Top