Vitello tonnato

Till den här rätten behöver du en gryta med lock som tål ugnsvärme.

Du behöver

  • 1 kg fransyska av kalv, helst en långsmal bit
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 st selleristjälk
  • olivolja
  • 1 st lagerblad
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1.5 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • salt nymald peppar

Tonnatosås:

1 st tonfisk 185 g
1 st citron pressad saft
2 msk kapris
3 st sardellfiléer
2 st äggulor
2 dl rapsolja
köttbuljong från koket
flingsalt nymald peppar

Garnera med:

kapris
bladpersilja hackad
citronklyftor

Servera med:

färskpotatis eller pastasallad

Ugn: 150°

Gör så här

1
Putsa köttet. Skär lök, morot och selleri i bitar. Bryn köttet runt om i en gryta med olja. Tillsätt lök, morötter, selleri, lagerblad, hel vitlöksklyfta, vin, vatten, salt och peppar.

2
Stick in en termometer i köttets tjockaste del och koka upp. Sätt på locket, och ställ in grytan mitt i ugnen och tillaga tills termometern visar 60º. Ta upp köttet och vira in det i aluminiumfolie och låt det kallna. Sila och spar spadet.

3
Tonnatosås: Låt tonfisken rinna av. Mixa tonfisk, citronsaft, kapris, sardeller och äggulor med en stavmixer. Tillsätt oljan i en fin stråle under mixningens gång. Vispa ner lite av det silade spadet, ca 3 msk, tills såsen har en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar.

4
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Bred såsen över. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 4 timmar. Vid servering: Garnera med kapris, persilja och citronklyftor. Servera med kokt eller ugnsrostad färskpotatis eller pastasallad.

Scroll to Top