Vinbärsrutor med pekannötsströssel

Du behöver 175 g smör mjukt 3 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 5 st ägg 6 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 dl crème fraîche...

Du behöver

  • 175 g smör mjukt
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 st ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl crème fraîche
  • 0.5 dl grädde eller mjölk
  • 500 g vinbär röda och svarta

Strössel:

100 g pekannötter
1 dl rörsocker
1 dl fiberhavregryn
50 g smör kallt

Garnera med:

florsocker

Ugn: 175°

Ca 24 bitar

Gör så här

1
Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 22×32 cm. Vispa smör, socker och vaniljsocker i en bunke tills det blir vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget och vispa däremellan.

2
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten växelvis med crème fraiche och grädde.

3
Häll smeten i formen och bred ut den. Strö över vinbären.

4
Strössel: Mixa pekannötter, socker, havregryn och bitar av smöret i en matberedare med kniven monterad. Strö nötströsslet över kakan.

5
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt kakan kallna på bakplåtspapperet på ett bakgaller. Sikta över florsocker och skär kakan i fyrkantiga bitar

Scroll to Top