Du behöver
- 175 g smör mjukt
- 3 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 5 st ägg
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl crème fraîche
- 0.5 dl grädde eller mjölk
- 500 g vinbär röda och svarta
Strössel:
100 g pekannötter
1 dl rörsocker
1 dl fiberhavregryn
50 g smör kallt
Garnera med:
florsocker
Ugn: 175°
Ca 24 bitar
Gör så här
1
Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 22×32 cm. Vispa smör, socker och vaniljsocker i en bunke tills det blir vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget och vispa däremellan.
2
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten växelvis med crème fraiche och grädde.
3
Häll smeten i formen och bred ut den. Strö över vinbären.
4
Strössel: Mixa pekannötter, socker, havregryn och bitar av smöret i en matberedare med kniven monterad. Strö nötströsslet över kakan.
5
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt kakan kallna på bakplåtspapperet på ett bakgaller. Sikta över florsocker och skär kakan i fyrkantiga bitar