Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 125 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 13.5 dl vetemjöl
Fyllning:
nutella nöt
Pensling:
ägg
nötter hackade
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°, och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt socker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 30×60 cm.
2
Fyllning: Bred nöt- och chokladkräm över halva degplattan och vik över den andra halvan. Skär ett snitt nästan igenom med 1 cm mellanrum. Skär helt igenom efter 2 cm.
3
Vrid ihop degremsorna till en deglängd. Snurra ihop deglängden till en knut.
4
Lägg veteknutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på hackade nötter. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.