Veteknutar med Nutellafyllning

Du behöver 50 g jäst 5 dl mjölk 125 g smör 1 dl strösocker 1 st ägg 1 tsk salt 13.5 dl vetemjöl Fyllning: nutella...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 125 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 13.5 dl vetemjöl

Fyllning:

nutella nöt

Pensling:

ägg
nötter hackade

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°, och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt socker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 30×60 cm.

2
Fyllning: Bred nöt- och chokladkräm över halva degplattan och vik över den andra halvan. Skär ett snitt nästan igenom med 1 cm mellanrum. Skär helt igenom efter 2 cm.

3
Vrid ihop degremsorna till en deglängd. Snurra ihop deglängden till en knut.

4
Lägg veteknutarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på hackade nötter. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.

Scroll to Top