Vegetarisk gratäng

Parmigiana di melanzane, som den heter på italienska, är en vegetarisk gratäng med aubergine som varvas med tomatsås med basilika, mozzarella och parmesanost. Garanterat gott!

Du behöver

  • 3 st aubergine
  • 2 tsk salt
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 200 g mozzarella
  • 1.5 dl parmesanost riven

Tomatsås:

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 msk olivolja
500 g krossade tomater
1 msk färsk basilika
salt och peppar
1 krm strösocker

Servera med:

parmesanost riven

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skala och skär auberginerna i 1/2 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna i en form och strö salt på skivorna. Låt stå i ca 30 minuter.

2
Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök och fräs löken mjuk och blank i en kastrull med olja. Tillsätt krossade tomater, klippt basilika, salt, peppar och socker och låt småkoka i 5–10 minuter.

3
Torka av aubergineskivorna med hushållspapper. Vispa upp äggen i en djup tallrik och häll upp mjölet på en tallrik. Vänd aubergineskivorna i ägg och därefter i vetemjöl och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Ringla över olja och stek skivorna mitt i ugnen, ca 10 minuter.

4
Dela aubergineskivorna och varva dem med tomatsås, mozzarella i bitar och riven parmesanost i en smord ugnsfast form. Avsluta med tomatsås. Strö över 2 msk riven parmesanost och gratinera i mitt i ugnen, ca 15 minuter. Servera med riven parmesanost.

Scroll to Top