Kan det vara kronisk inflammation?

Läste ditt tidigare svar till en djurägare om en katt som kräks periodiskt och tämligen regelbundet. Tappade tyvärr bort svaret men jag tyckte det stämde...

Läste ditt tidigare svar till en djurägare om en katt som kräks periodiskt och tämligen regelbundet. Tappade tyvärr bort svaret men jag tyckte det stämde så väl in på de symtom min katt har. Hon är en bondkatt, född 2004, som har varit innekatt sedan 3,5 år nu. Hon slutar ibland äta helt, blir mer passiv. Inte apatisk men helt ointresserad av allt runt omkring, tvättar sig inte, blir lite fet i pälsen och ligger helst stilla i bukläge. Toabesök sköts men mer sällan förstås, eftersom inget intas.
 
Katten börjar så kräkas, ljust slem, ibland med någon blodstrimma till någon gång ren galla. Efter cirka 1 vecka vill katten ha mat igen, klarar maten och piggnar till helt – tills nästa gång (intervall cirka 4–5 veckor). Jag tror ditt svar gick ut på att vissa katter har en kronisk infektion i tolvfingertarmen och att antibiotika varje gång var lösningen på det hela. Vad kan det annars vara?
 
Ger torrfoder som ska vara antiallergi, lättsmält och mot hårbollar. Inga förhårdnader i buken. Har besökt veterinär som förordade speciellt foder (uppvisade eosinofilt plack på huvudet efter att fått blötfoder förra sommaren) men det var en annan sak och det har inte påverkat tillstånden med kräkningar. Kan man titta ner i mage/tarm?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Kroniska inflammationer är en vanlig orsak till återkommande kräkningar hos katt. De sitter ofta i tolvfingertarmen och/eller i bukspottkörteln. Eftersom den klingar av spontant låter en bukspottkörtelinflammation som en trolig anledning på din katt. En annan kan vara en eosinofil inflammation eftersom han haft liknande i huden. Inget av dessa tillstånd behandlas i första hand med antibiotika. Det är bra att du provat att foderjustera, vid kroniska problem med kräkning-ar eller diarréer bör man gärna prova minst två olika snälla mag-tarmfoder.
 
För de flesta fall brukar en klinisk undersökning och blodprov vara tillräckligt för att inleda behandling. På katter som är allvarligt sjuka, eller som inte svarar på behandling, tittar man ned i magen med ett fiberendoskop eller tar vävnadsprover vid en operation.

Scroll to Top