Vaniljsnurror med lavendel

Du behöver 50 g jäst 1.5 dl strösocker 5 dl mjölk 3 0.5 tsk salt 1 kg vetemjöl 150 g smör 0.5 dl flytande honung...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 5 dl mjölk 3
  • 0.5 tsk salt
  • 1 kg vetemjöl
  • 150 g smör
  • 0.5 dl flytande honung

Fyllning:

75 g smör
1 st citron rivet skal
3 msk lavendelblommor torkade
3 msk vaniljsocker

Garnera med:

1 st ägg
pärlsocker
1 msk lavendel torkad

Ugn 200º

ca 30 bullar

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Strö 1/2 dl av sockret över jästen. Värm mjölken till 37º och rör ut jästen med mjölken. Tillsätt resten av sockret, salt och 2 dl av mjölet. Tillsätt rumsvarmt smör och arbeta ihop till en ganska lös deg. Använd gärna bakmaskin eller degkrokar.

2
Tillsätt honungen lite i taget. Tillsätt mjölet lite i taget tills du fått en smidigt och ganska lös deg. Spara ca 1 dl av mjölet till utbakning. Strö över lite mjöl på degen och låt jäsa övertäckt, 30 minuter.

3
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i tre bitar och kavla ut varje bit till en rektangel som är ca 15×30 cm.

4
Fyllning: Bred på ett tunt lager rumsvarmt smör. Fördela citronskal, lavendel och vaniljsocker över degen.

5
Vik degen på mitten och skär ca 2 cm breda remsor, börja från kortsidan. Skär varje remsa som en byxa (den ska hålla ihop upptill) och vira “byxbenen” till en knut. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, ca 30 minuter.

6
Pensla snurrorna försiktigt med uppvisat ägg och strö över pärlsocker! Grädda snurrorna tills de fått fin färg, 10–15 minuter. Strö lavendelblommor över bullarna medan de fortfarande är varma.

Scroll to Top