Valnötsmaräng med rabarbergrädde

Det här är en bra dessert för alla oss som gillar att kunna förbereda. Marängen kan du baka ett par dagar i förväg och förvara i rumstemperatur. Tänk på att rabarbergrädden ska läggas på vid servering så att marängen inte blir mjuk och kladdig.

Du behöver

Botten:

50 g valnötter
2 st äggvitor
1 dl strösocker
0.5 tsk ättikssprit
0.5 msk potatismjöl

Fyllning:

150 g rabarber
2 msk baksirap vit
1 st kanelstång
1 tsk potatismjöl
2.5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnera med:

jordgubbar

Ugn: 140°

Gör så här

1
Smörj och mjöla ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt.

2
Botten: Grovhacka nötterna. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en tjock och seg smet. Vänd ner nötter, ättikssprit och potatismjöl. Klicka ut 4 maränger på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen, ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen. Låt marängerna eftertorka i ugnen i minst 3 timmar, men gärna över natten. Lägg marängerna på ett galler.

3
Fyllning: Skär rabarbern i bitar som är 2 cm. Blanda rabarber, sirap och kanel i en kastrull och koka under lock tills rabarbern är mjuk och simmig, ca 5 minuter. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Rör ner redningen i kompotten och koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt kompotten kallna.

4
Vid servering: Vispa grädden, inte alltför hårt, tillsammans med vaniljsockret. Vänd försiktigt ner rabarberkompotten i grädden. Klicka rabarbergrädden över bottnarna och garnera med jordgubbar och citronmeliss.

Scroll to Top