Vallmogifflar

Du behöver 50 g jäst mjölk + 4 dl 2 st ägg 2 tsk salt vetemjöl ca 15 dl 150 g smör Pensling: 1 st...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • mjölk + 4 dl
  • 2 st ägg
  • 2 tsk salt
  • vetemjöl ca 15 dl
  • 150 g smör

Pensling:

1 st ägg

Garnera med:

vallmofrö vitt och blått

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken. Tillsätt 1 dl kall mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, salt, mjöl och rumsvarmt smör i klickar. Tillsätt 4 dl kall mjölk och arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Sporra eller skär varje kaka i 8 trekanter. Rulla samman varje del från den breda änden till spetsen. Dra gärna i spetsen med ena handen när du rullar ihop, så att det blir en fin giffel. Böj ändarna inåt och lägg dem med spetsen nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

3
Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Garnera hälften av gifflarna med vitt vallmofrö och resterande med blått vallmofrö. Grädda mitt i ugnen, 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Serveras med fördel ljumma.

Scroll to Top