Vallmobullar

Du behöver 50 g jäst för söta degar 5 dl lantmjölk gammaldags, 3,8–4,5% fetthalt 2.5 tsk kardemummakärnor 2 dl strösocker 1 tsk salt 15 dl...

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl lantmjölk gammaldags, 3,8–4,5% fetthalt
  • 2.5 tsk kardemummakärnor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 15 dl Manitoba Cream
  • 150 g smör

Fyllning:

150 g smör
1.5 msk vaniljsocker
1 msk vallmofrö svarta
1 dl strösocker

Pensling:

ägg
vallmofrö svarta

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll lite mjölk över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken.

2
Stöt kardemumman i en mortel. Tillsätt kardemumma, socker, salt och blanda ner mjölet lite i taget, tills degen börjar släppa från degbunkens kanter.

3
Smält smöret och låt det svalna något. Tillsätt smöret lite i taget och tillsätt eventuellt mer mjöl. När allt smör tagits upp av degen låt den jäsa övertäckt i

4
30 minuter.

5
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, vaniljsocker, vallmofrön och socker.

6
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta och bred på fyllning. Vik plattan dubbel på längden och skär i remsor, ca 3 cm breda. Snurra remsorna så de ser ut som en skruv.

7
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda mitt i ugnen, 10–15 minuter.

Scroll to Top