Ugnsbakad rimmad torsk med rotfruktsstavar, brynt smör och riven pepparrot

Du behöver 4 bitar torskrygg 3 msk smör vitpeppar Lag: 1.5 l vatten 3 msk salt 1 tsk socker Rotfruktstavar: 3 st morötter 3 st...

Du behöver

  • 4 bitar torskrygg
  • 3 msk smör
  • vitpeppar

Lag:

1.5 l vatten
3 msk salt
1 tsk socker

Rotfruktstavar:

3 st morötter
3 st palsternackor
0.5 st rotselleri
4 st potatis
2 msk rapsolja
flingsalt svartpeppar
1 tsk torkad timjan

Servera med:

100 g smör brynt
rucolasallad
pepparrot nyriven

Ugn: 225°/150°

Gör så här

1
Lag: Blanda kallt vatten, salt och socker i en stor skål och rör tills saltet och sockret lösts upp. Lägg i fisken. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylen, 1–2 timmar.

2
Rotfruktsstavar: Skala och skär rotfrukter och potatis i stavar som är ca 8 mm tjocka. Lägg över i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Ringla över olja och vänd runt. Salta och krydda med peppar och timjan. Tillaga mitt i ugnen på 225°, ca 20 minuter.

3
Brynt smör: Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills det får en ljusbrun färg och en nötaktig doft. Ta kastrullen från plattan. Skumma smöret och låt det stå och klarna. Häll upp i en såssnipa utan att få med bottensatsen.

4
Torka fisken med hushållspapper. Bryn på medelvärme i en ugnsfast stekpanna med smör, 1–2 minuter per sida. Börja med att bryna fisken på skinnsidan. Peppra. Ställ in stekpannan i nedre delen av ugnen och tillaga torsken på 150º tills innertemperaturen är 52°. Servera på varma tallrikar med rotfruktsstavar och rucolasallad, brynt smör och nyriven pepparrot.

Scroll to Top