Torskrygg med rödvinssky och knaperstekt fläsk

Med tillbehör som linser, rödvinssky och knaperstekt fläsk är det här en mustig fiskrätt. Smörsvängd spenat är gott till. Och för den som vill är linserna goda att byta ut mot potatismos eller jordärtskockspuré som smak-satts med färsk timjan.

Du behöver

  • 4 bitar torskrygg à 150 gr
  • smör
  • flingsalt
  • peppar nymald
  • 150 g rökt sidfläsk i bit

Linser:

2 dl puylinser
1 st bananschalottenlök
smör
5.5 msk kalvfond
5 dl vatten
1 st lagerblad
timjankvistar ett par
5.5 dl hackad persilja
flingsalt
peppar nymald

Rödvinssky:

1 st schalottenlök
2 dl rödvin
0.5 dl vatten
2 msk kalvfond
0.5 msk majsstärkelse (maizena)
50 g smör

Gör så här

1
Linserna: Skölj linserna. Finhacka löken och fräs den i smör. Tillsätt fond, vatten, lagerblad, timjan och linser. Koka linserna mjuka under lock enligt förpackningen, 35–40 minuter. Blanda i persiljan. Smaka av med salt och peppar.

2
Skyn: Finhacka löken. Koka ihop lök, vin, vatten och fond, ca 5 minuter. Vispa ner stärkelsen, utrörd i lite vatten. Koka sakta 2 minuter. Värm skyn vid servering utan att den börjar koka och vispa ner smöret i klickar.

3
Strimla och knaperstek fläsket. Låt rinna av på hushållspapper.

4
Fisken: Sätt ugnen på 150º. Bryn fiskens skinnsida hastigt i smör. Salta och peppra. Lägg fisken på en bakpappersklädd plåt. Stick in en termometer. Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 47º.

5
Lägg upp linser och torskrygg. Toppa med fläsk och servera med vinskyn.

Scroll to Top