Du behöver
- 50 g mandelspån
- 4 st äggulor
- 4 msk strösocker
- 1 st vaniljstång
- 250 g mascarpone
- 1 st citron rivet skal
- 2 dl vispgrädde
- 4 st äggvitor
- 1 dl espressokaffe kallt
- 4 msk amaretto likör
- savoiardikex ca 18
Garnera med:
fikon färska
björnbär
blåbär
choklad strimlad mörk
silverkulor
8 bitar
Gör så här
1
Rosta mandelspånen i en torr och het panna. Låt kallna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Vänd ner mascarpone och citronskal.
2
Vispa grädden i en annan skål. Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en tredje skål.
3
Vänd med luftiga tag ihop ostsmet, mandelspån, grädde och sist äggvitor.
4
Blanda kaffe och likör på en djup tallrik.
5
Doppa hälften av kexen i likörblandningen. Lägg dem i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter. Bred på hälften av smeten. Lägg på ytterligare ett lager likördoppade kex. Avsluta med resten av smeten.
6
Täck över och frys minst 4 timmar. Ta fram tårtan i rumstemperatur ca 20 minuter före servering. Garnera med fikonklyftor, bär, choklad och silverkulor.