Du behöver
- 1 st vaniljstång
- 4 st äggulor
- 4 msk strösocker
- 250 g mascarponeost
- 1 st citron rivet skal
- 2 dl vispgrädde
- 4 st äggvitor
- 1 dl espressokaffe kallt
- 4 msk konjak kaffelikör eller Amaretto
- 18 st savoiardikex
Garnera med:
fikon färska
bär
choklad strimlad, mörk
silverkulor
Gör så här
1
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Vänd ner mascarponeost och citronskal.
2
Vispa grädden i en skål. Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en annan skål. Blanda kaffe och likör i en djup tallrik.
3
Doppa hälften av kexen i kaffe- och likörblandningen och lägg dem i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Bred på hälften av äggsmeten. Doppa resten av kexen i kaffe- och likörblandningen och lägg i formen. Bred på resten av smeten.
4
Täck formen med plastfolie och frys i minst 4 timmar. Ta ut glasstårtan ur frysen ca 20 minuter före servering. Garnera med fikonklyftor, bär, choklad och silverkulor.