Tarte tatin med fänkål

En sorts paj som görs på samma sätt som den franska dessertpajen ?Tarte tatin?, alltså upp och ner. Smörstekt fänkål läggs i formen och därefter klickas en ostsmet över pajen.

Du behöver

  • 2 st fänkålsstånd små
  • smör
  • 3.5 dl siktat dinkelmjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk Colemans senapspulver
  • 1 tsk salt
  • 100 g parmesanost riven
  • 50 st prästost riven
  • 125 g smör kallt
  • 2 st ägg
  • 0.75 dl mjölk
  • 1 st dill knippe

Ugn: 175°

8 bitar

Gör så här

1
Smörj en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i formen, den ska täcka bottnen.

2
Dela fänkålsstånden på längden. Skär bort rotstocken och skiva fänkålen tunt på längden. Stek ett par minuter i en stekpanna med smör. Behåll fänkålsskivorna så hela som möjligt.

3
Blanda mjöl, bakpulver, senapspulver och salt i matberedaren. Tillsätt all ost och mixa snabbt ihop med pulsknappen. Tillsätt smöret skuret i små kuber och mixa snabbt ihop till en smulig massa. Vicka ut degsmulorna i en skål.

4
Vispa ihop ägg och mjölk. Forma ett hål i degsmulorna, häll i äggstanningen och rör ihop till en kladdig deg.

5
Lägg fänkålsskivorna tätt i botten på formen. Stick in dillkvistar.

6
Klicka ut ostdegen över fänkålen. Tryck ut den försiktigt med mjölade fingrar. Det gör inget om det blir små tomma ytor, de fylls igen i ugnen. Grädda mitt i ugnen tills pajen har fin färg, ca 40 minuter.

Scroll to Top