Du behöver
- 500 g nötfärs
- 200 g fläskfärs
- 100 g rökt sidfläsk
- 15 g karljohanssvamp torkad
- 2 st gula lökar
- 4 st vitlöksklyftor
- olivolja
- 1 st morot
- 2 st stjälkar selleri
- 2 tsk basilika
- 1 dl bladpersilja hackad
- flingsalt
- nymald peppar
- 2 dl vin torrt vitt
- 2 msk kalvfond konc
- 0.5 dl tomatpuré
- 4.5 st tomater
Till servering:
tagliatelle eller pappardelle
parmesanost
Gör så här
1
Blötlägg svampen, 30 minuter, i så mycket varmt vatten att det precis täcker. Låt den rinna av och hacka den fint. Spara blötläggningsvattnet. Skala och hacka lök och vitlök.
2
Låt svampen puttra i olivolja i en gryta på svag värme tills nästan all vätska kokat in, ca 5 minuter. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med på svag värme ca 10 minuter.
3
Skala moroten och skär i små tärningar och strimla sellerin. Lägg i grönsakerna, basilika och
4
persilja. Låt puttra på svag värme under lock ca 30 minuter. Rör om då och då.
5
Skär fläsket i små tärningar. Bryn all köttfärs och fläsk i en stekpanna i omgångar i olivolja. Krydda med salt och peppar.
6
Tillsätt köttfärs, fläsk, vin, fond, tomatpuré och 2 dl av svampens blötläggningsvatten i
7
grytan. Låt såsen småputtra under lock ca 1 1/2 timme.
8
Skålla och skala tomaterna och skär dem i små tärningar. Blanda ner dem i grytan och koka ytterligare ca 20 minuter. Smaka av med salt och nymald peppar.
9
Koka pastan enligt förpackningen. Låt den rinna av. Vänd ner pastan i såsen och blanda noga någon minut så att sås och pasta blandas. Servera med riven parmesan.