Tagliatelle al ragù

Det vi normalt kallar spaghetti bolognese existerar över huvud taget inte i Bologna! Här heter rätten tagliatelle al ragú, bandpasta med köttfärssås. I originalreceptet på ragù bolognese använder man inte köttfärs utan skär kött i tunna skivor och hackar det sedan mycket fint.

Du behöver

  • 500 g nötfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 15 g karljohanssvamp torkad
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 st morot
  • 2 st stjälkar selleri
  • 2 tsk basilika
  • 1 dl bladpersilja hackad
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 2 msk kalvfond konc
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 4.5 st tomater

Till servering:

tagliatelle eller pappardelle
parmesanost

Gör så här

1
Blötlägg svampen, 30 minuter, i så mycket varmt vatten att det precis täcker. Låt den rinna av och hacka den fint. Spara blötläggningsvattnet. Skala och hacka lök och vitlök.

2
Låt svampen puttra i olivolja i en gryta på svag värme tills nästan all vätska kokat in, ca 5 minuter. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med på svag värme ca 10 minuter.

3
Skala moroten och skär i små tärningar och strimla sellerin. Lägg i grönsakerna, basilika och

4
persilja. Låt puttra på svag värme under lock ca 30 minuter. Rör om då och då.

5
Skär fläsket i små tärningar. Bryn all köttfärs och fläsk i en stekpanna i omgångar i olivolja. Krydda med salt och peppar.

6
Tillsätt köttfärs, fläsk, vin, fond, tomatpuré och 2 dl av svampens blötläggningsvatten i

7
grytan. Låt såsen småputtra under lock ca 1 1/2 timme.

8
Skålla och skala tomaterna och skär dem i små tärningar. Blanda ner dem i grytan och koka ytterligare ca 20 minuter. Smaka av med salt och nymald peppar.

9
Koka pastan enligt förpackningen. Låt den rinna av. Vänd ner pastan i såsen och blanda noga någon minut så att sås och pasta blandas. Servera med riven parmesan.

Scroll to Top