Syrlig citronpaj i miniformat

Servera dessa smÄ delikata minipajer till en kopp kaffe eller som dessert, gÀrna med en klick grÀdde till. Vi har bakat vÄra pajer i mandelmusselformarna, för de behöver ju inte bara anvÀndas till jul!

Du behöver

  • smĂ€lt smör till formarna

Botten:

200 g smör
0.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 msk vatten

CitronkrÀm:

2 st citron rivet skal och 1
3 st Àggulor
2 msk majsstÀrkelse Maizena
2 dl florsocker
100 g smör

MarÀng:

2 st Àggvitor
1.5 dl florsocker

Ugn: 175°

Gör sÄ hÀr

1
Botten: Arbeta ihop rumsvarmt smör, socker, mjöl och vatten till en deg. LÄt degen vila i kylen, 30 minuter. Pensla mandelmusselformarna med smÀlt smör. Tryck ut degen i formarna eller kavla ut den och lÀgg i en pajform, 24 cm i diameter. GrÀdda i ca 15 minuter tills pajskalet Àr genomgrÀddat.

2
CitronkrÀm: Skrubba citronerna noga och riv skalet (bara det gula). Pressa ur saften, fyll pÄ med vatten om det inte rÀcker. Blanda citronsaft och -skal, Àggulor, majsstÀrkelse och socker i en kastrull och vÀrm under omrörning tills krÀmen tjocknar. Ta kastrullen frÄn vÀrmen och vispa i smöret i klickar. Fördela krÀmen i formarna.

3
MarÀng: Vispa Àggvitorna och 1 dl av florsockret till hÄrt skum. TillsÀtt resten av florsockret och vispa till en fast marÀng.

4
Spritsa marÀngen över citronkrÀmen. BrÀnn av med brÀnnare tills marÀngen fÄtt fin fÀrg eller fÀrgsÀtt under grillelementen högt upp i ugnen.

Scroll to Top