Svamprisotto

Höstens risotto smaksätts förstås med svamp.

Du behöver

  • 25 g karljohanssvamp torkad
  • 250 g champinjoner skivade
  • 2 st vitlöksklyftor skivade
  • 0.75 dl olivolja
  • 3 msk bladpersilja hackad
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 2 st buljongtärningar
  • 8 dl hett vatten
  • 1 st gul lök hackad
  • 4 dl risottoris t ex avorioris
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • 2 dl parmesanost nyriven

Gör så här

1
Blötlägg den torkade svampen i varmt vatten, ca 20 minuter. Sila av och spara blötläggningsvattnet.

2
Stek karljohanssvamp, champinjoner och vitlök i hälften av olivoljan. Häll i några matskedar av blötläggningsvattnet och koka ihop tills ca 1 msk återstår. Tillsätt persilja, salt och peppar.

3
Lös buljongen i vattnet.

4
Fräs löken några minuter i resten av olivoljan i en gryta.

5
Tillsätt riset och låt det fräsa med en liten stund.

6
Häll på vinet och låt det nästan koka in.

7
Häll på så mycket het buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt: Späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, ca 20 minuter. Risotton ska vara krämig, men riskornen ska fortfarande ha en fast kärna i mitten.

8
Ta risotton från värmen och blanda i svampen, smör och ost. Smaka av med peppar och låt vila under lock någon minut. Späd eventuellt med mer vatten, risotton ska vara krämig.

Scroll to Top