Svampknyten

Grädda pannkakorna endast på ena sidan. Fyll med svampstuvning och knyt ihop med purjolöksband.

Du behöver

  • 50 g smör
  • 2.25 dl vetemjöl
  • 1.5 dl vatten
  • 3 st ägg
  • 2.25 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 10 st purjolöksband
  • 1.5 dl ost riven lagrad

Fyllning:

200 g champinjoner färska
2 msk smör
2.5 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 st svampbuljongtärning
1.5 dl vispgrädde
1 msk portvin kan uteslutas
0.5 tsk svampsoja
salt peppar

Servera med:

sallad

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ihop mjöl och vatten till en jämn smet. Vispa i ägg och mjölk. Tillsätt smör och salt och låt smeten svälla, 10 minuter.

2
Hetta upp en liten stekpanna eller en crêpespanna på medelvärme. Lägg i smör och låt det bli ljusbrunt. Häll i drygt 1/2 dl smet och vicka på pannan så att smeten blir jämnt fördelad. Ta upp pannkakan med stekspaden och lägg den med den stekta sidan ner på ett fat. Lägg en remsa smörpapper mellan pannkakorna.

3
Fyllning: Ansa, dela och skiva svampen och fräs den i en kastrull med smör tills vätskan är genomskinlig. Strö över mjölet och rör om. Späd med vatten och rör stuvningen slät. Tillsätt smulad buljongtärning och späd med grädde. Låt sjuda under omrörning i minst 10 minuter. Smaksätt med portvin, soja, salt och peppar.

4
Skär purjolöken i långa remsor som är ca 8 mm breda. Förväll purjolöksbanden i kokande vatten, 1/2 minut. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av i en sil.

5
Lägg en sked svampstuvning på den ogräddade sidan av pannkakan och forma till ett knyte. Bind om med ett purjolöksband. Lägg över knytena på ett smort ugnssäkert fat. Strö över osten. Gratinera strax innan servering i övre delen av ugnen tills osten smält och knytena är genomvarma, ca 10 minuter. Servera med sallad.

Scroll to Top