Stekt hjortfilé med sås, potatiskaka och stekt svamp

Du behöver 500 g hjortfilé salt peppar timjan torkad efter tycke och smak 2 msk smör 1.5 dl vatten Sås: sky från stekningen 2 msk...

Du behöver

  • 500 g hjortfilé
  • salt peppar
  • timjan torkad efter tycke och smak
  • 2 msk smör
  • 1.5 dl vatten

Sås:

sky från stekningen
2 msk viltfond med kantarell
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
salt peppar
2 msk konjak kan uteslutas

Potatiskaka:

600 g potatis av mjölig sort
1 st schalottenlök
salt peppar
2 msk smör
1 msk rapsolja

Stekt svamp:

150 g champinjoner
2 msk smör
salt peppar

Servera med:

brysselkål
vinbärsgelé

Gör så här

1
Putsa och skär filén i 2 cm tjocka skivor. Salta och krydda med peppar och timjan. Stek köttet på medelvärme i en stekpanna med smör, 2–3 mi-nuter per sida. Ta upp och håll köttet varmt. Skölj ur pannan med 1 ½ dl vatten och sila ner i en kastrull.

2
Sås: Vispa samman skyn (från stekningen), fond, mjöl och grädde. Koka upp under omrörning och sjud i 5 minuter. Smaka av med salt, pep-par och konjak.

3
Potatiskaka: Skala och riv potatis och lök grovt på rivjärn eller i matbe-redaren. Kram ur det mesta av vätskan i ett durkslag. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Lägg ner potatisblandningen, rör om och platta ut den. Stek på medelvärme, ca 5 minuter. Vänd potatiskakan på en oljad tallrik och låt den glida ner i pannan igen och stek ca 5 minuter.

4
Stekt svamp: Ansa och dela svampen och stek i en stekpanna med smör, tills svampen får färg. Salta och peppra. Servera med kokt bryssel-kål och vinbärsgelé.

Scroll to Top