Spenat- och laxpaj

Du behöver Pajdeg: 1 dl sesamfrön oskalade 3 dl vetemjöl 150 g smör 2 msk vatten Fyllning: 1 st purjolök 250 g färsk babyspenat eller...

Du behöver

Pajdeg:

1 dl sesamfrön oskalade
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

1 st purjolök
250 g färsk babyspenat eller lösfryst bladspenat
1 msk smör
2 msk hackad dill
200 g kallrökt lax

Äggstanning:

4 st ägg
3 dl mellangrädde
salt, svartpeppar

Garnera med:

200 g skivad kallrökt lax
dillvippor

Servera med:

grönsallad blandad med tomater

Ugn: 225°/200°

Gör så här

1
Lägg sesamfrön, vetemjöl och smör i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills det bildas en degboll.

2
Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diame-ter. Täck med plastfolie och ställ in i kylen, 30 minuter.

3
Nagga pajdegsbotten med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen vid 225°, ca 10 minuter.

4
Dela, skölj och skär purjolöken i skivor. Skölj spenaten och låt den rinna av, eller använd fryst spenat. Fräs purjolök och spenat i en stekpanna med smör tills de blir mjuka, ca 5 minuter. Rör ner dill.

5
Fördela purjolök och spenat i pajskalet. Skär laxen i strimlor och fördela ovanpå. Vispa samman ägg, grädde, salt och svartpeppar i en skål och häll försiktigt över fyllningen. Lyft fyllningen med en gaffel här och där så att stanningen rinner ner.

6
Grädda pajen vid 200° i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Garnera med rosor av lax och dillvippor. Servera med sallad

Scroll to Top