Sparrissoppa med brödkrutonger och dillolja

Du behöver 250 g sparris vit 1 st gul lök 1 msk smör 5 dl grönsaksbuljong av tärning 1 dl vispgrädde pressad citronsaft salt peppar...

Du behöver

  • 250 g sparris vit
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 5 dl grönsaksbuljong av tärning
  • 1 dl vispgrädde
  • pressad citronsaft
  • salt peppar

Dillolja:

2 msk hackad dill
1 msk olivolja

Brödkrutonger:

3 skiva bröd italienskt
1.5 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta pressad
flingsalt

Servera med:

baguette rostade skivor av

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skär bort och kasta den nedersta biten på sparrisen. Skala ev sparrisen. Skär bort knopparna och spara dem. Dela sparrisen i mindre bitar. Skala och hacka löken och fräs den och sparris i en gryta med smör.

2
Tillsätt buljongen och koka i 30 minuter. Mixa soppan slät. Passera soppan genom en sil. Värm upp den igen. Lägg i sparrisknopparna och koka i 3–4 minuter. Smaka av med grädde, citronsaft, salt och peppar. Red ev av soppan med 1 tsk majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka någon minut till.

3
Dillolja: Mixa dill och olja.

4
Brödkrutonger: Kantskär brödet och skär skivorna i 1 1/2 cm stora tärningar. Vänd tärningarna i olja och pressad vitlök, och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Baka dem spröda mitt i ugnen i 10–15 minuter. Servera soppan med brödkrutonger och droppar av dillolja och rostade baguetteskivor.

Scroll to Top