Du behöver
- 250 g grön sparris
- 5 dl hönsbuljong av tärning
- 1 st schalottenlök
- 150 g risottoris
- 1 msk olivolja
- 0.5 dl parmesanost riven
- 0.5 dl mjölk
- salt peppar
- 50 g parmaskinka i tunna skivor
- 1 msk hackad persilja
- parmesanost
Gör så här
1
Bryt av och kasta nedersta delen på sparrisen och skär sparrisen i 2–3 cm långa bitar. Koka sparrisen i buljongen, 4 minuter. Ta upp sparrisen med hålslev och spara buljongen. Lägg sparrisen i en skål och håll varmt.
2
Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris i en gryta med olja. Tillsätt den varma buljongen till riset lite i taget. Rör om i riset så det inte bränns vid. Tillsätt mer buljong efterhand som den kokar in i riset. Total koktid är ca 25 minuter.
3
Rör i parmesanost och mjölk och smaka av med salt och peppar. Vänd i sparrisen eller strö över risotton. Servera med parmaskinka, persilja och hyvlad parmesanost.