Souffle à la vanille – vaniljsuffléer

Den ultimata findesserten!

Du behöver

  • 3 msk vetemjöl
  • 1.5 dl standardmjölk
  • 2 krm vaniljpulver
  • 0.75 dl strösocker
  • 25 g smör rumsvarmt
  • 4 st äggulor
  • 5 st äggvitor
  • 1 msk strösocker
  • smör, strösocker till formarna
  • florsocker sylt och vispgrädde till servering

Gör så här

1
Smörj minst 8 stycken kokotter eller liknande suffléformar noggrant med smör och strö dem därefter med socker. Värm ugnen till 200º.

2
Vispa ihop mjöl, mjölk, vaniljpulver och 3/4 dl socker i en liten kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme någon minut. Rör hela tiden och dra kastrullen från plattan när såsen tjocknat ordentligt. Rör ner smöret. Rör ner äggulorna när såsen svalnat lite.

3
Vispa äggvitorna fluffigt och fast tillsammans med 1 msk strösocker.

4
Blanda ner 1/3 av äggvitorna i äggulesmeten. Rör om så att allt blandas ordentligt. Vänd sedan ner allt i äggvitorna igen och vänd försiktigt ihop med en slickepott. Försök behålla så mycket luft som möjligt.

5
Häll eller spritsa smeten i formarna. Lämna ett par cm till kanten. Ställ formarna på ett galler i nedre delen av ugnen. Sänk ugnen till 175º, gärna varmluft om din ugn har den funktionen. Grädda ca 30 minuter. Kontrollera gärna med en sticka som du sticker in i sidan av sufflén, den ska komma ut torr om sufflén är genomgräddad. Sänk eventuellt ugns-temperaturen om suffléerna börjar få för mycket färg.

6
Pudra gärna lite florsocker över suffléerna när du tagit ut dem ur ugnen och servera direkt, till exempel med sylt och lättvispad grädde.

Scroll to Top