Sockerkringlor

Du behöver 25 g jäst 0.5 g saffran 1 st sockerbit 100 g smör 2 dl mjölk 1 st ägg 0.5 dl strösocker 1 krm...

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 0.5 g saffran
  • 1 st sockerbit
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 0.75 tsk hjorthornssalt
  • 7.5 dl vetemjöl

Pensling:

50 g smält smör
0.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel. Smält smöret i en kastrull och rör ner saffranet. Tillsätt mjölken och värm till 37°.

2
Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i 20 bitar och rulla ut bitarna till 35 cm långa längder. Forma till kringlor. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i mitt i ugnen, ca 8 minuter.

4
Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker blandat med vaniljsocker. Ska kringlorna sparas, vänta då med att pensla och sockra dem tills de ska serveras.

Scroll to Top