Du behöver
- 25 g jäst
- 0.5 g saffran
- 1 st sockerbit
- 100 g smör
- 2 dl mjölk
- 1 st ägg
- 0.5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 0.75 tsk hjorthornssalt
- 7.5 dl vetemjöl
Pensling:
50 g smält smör
0.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel. Smält smöret i en kastrull och rör ner saffranet. Tillsätt mjölken och värm till 37°.
2
Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i 20 bitar och rulla ut bitarna till 35 cm långa längder. Forma till kringlor. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i mitt i ugnen, ca 8 minuter.
4
Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker blandat med vaniljsocker. Ska kringlorna sparas, vänta då med att pensla och sockra dem tills de ska serveras.